Χριστούγεννα δίχως αύξηση βάρους!


Μελέτες δείχνουν πως κατά τη διάρκεια των εορτών το βάρος αυξάνεται κατά 0,5 με 1 κιλό.  Η αύξηση αυτή δεν είναι μεγάλη, ενδέχεται όμως να συσσωρεύονται χρόνο με το χρόνο.
Η σωστή δομή και οργάνωση της διατροφής σας στις γιορτές, αλλά και όλο τον υπόλοιπο χρόνο, μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε την αύξηση βάρους ενώ παράλληλα απολαμβάνετε το φαγητό σας!
 
Οργανώστε τη διατροφή της ημέρας που ακολουθεί
Αν σκοπεύετε να φάτε έξω, φροντίστε τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας να είναι μικρότερα, μην παραλείψετε εντελώς κάποιο γεύμα γιατί συνήθως το αποτέλεσμα είναι να το αναπλη-ρώσετε τρώγοντας περισσότερο αργότερα μέσα στην ημέρα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το πρωινό γεύμα, καθώς έχει παρατηρηθεί  πως όσοι καταναλώνουν πρωινό τρώνε λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες θα σας χορτάσουν ενώ έχουν και λιγότερες θερμίδες, οπότε συμπεριλάβετε φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα ολικής άλεσης στα γεύματα σας.

 

 
Γιορτινά γεύματα
Οι μερίδες στα γεύματα κατά τη διάρκεια των γιορτών συνήθως είναι μεγάλες, ενώ αρκετές φορές το πιάτο ξαναγεμίζει. Υπάρχουν μικρές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε ώστε να αποφύγετε την υπερκατανάλωση φαγητού. Για παράδειγμα ξεκινήστε γεμίζοντας το πιάτο σας με λαχανικά και σαλάτα πριν προσθέσετε το κυρίως φαγητό ή τα γλυκά. Μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση σαλάτας πριν από το γεύμα μπορεί να σας βοηθήσει να καταναλώσετε λιγότερες θερμίδες συνολικά. Φάτε αργά και απολαύστε τη κάθε μπουκιά. Πριν ξαναγεμίσετε το πιάτο σας, περιμένετε 10 λεπτά για να δείτε αν πραγματικά πεινάτε.
 
Απολαύστε το φαγητό σας
Το φαγητό προσφέρει απόλαυση. Αν κάποια ημέρα ή κάποιο γεύμα δεν πάει τόσο καλά, συνεχίστε την οργάνωση και τη δομή του φαγητού σας την επόμενη. Μην ξεχνάτε, δεν υπάρχουν καλές και κακές τροφές – είναι η συχνότητα με την οποία τις καταναλώνετε που κάνει την ουσιαστική διαφορά.
 
Γιάννης Δημακόπουλος, RD, MSc, PhDc
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας από το www.dietup.gr

Γιορτινό ψαρονέφρι με κάστανα
 

Υλικά

  • 1 κιλό ψαρονέφρι κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 500γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κρεμμύδια πολύ ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 1 κλωναράκι δενδρολίβανο
  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1 μερίδα ζωμό βοδινού (κύβο ή
  • Αλάτι, πιπέρι

 


Εκτέλεση

  1. Τοποθετήστε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και μαζί με το λάδι προσθέστε το δεντρολίβανο για να αρωματιστεί το λάδι. Μετά από 1-2 λεπτά αφαιρέστε το δεντρολίβανο.
  2. Προσθέστε τα κομμάτια από το ψαρονέφρι μέχρι να ροδίσoυν ελαφρώς. Όταν ροδίσουν προσθέστε και το κρεμμύδι.
  3. Ύστερα προσθέστε το κορν φλάουρ, αφού πρώτα το έχετε ανακατέψει με ελάχιστο νερό, και ανακατέψτε.
  4. Σβήστε με το κρασί και περιμένετε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, περίπου 2 λεπτά. Προσθέστε το ζωμό αφού πρώτα τον έχετε αραιώσει σε ζεστό νερό. Θα πρέπει το νερό να καλύψει το κρέας.
  5. Προσθέστε το αλάτι και το πιπέρι και αφήστε το κρέας να σιγοβράσει περίπου 1 ώρα. Κατά τη διάρκεια μπορείτε να προσθέτετε λίγο ακόμα ζωμό αν χρειαστεί.
  6. Τέλος βάζετε τα βρασμένα κάστανα στο φαγητό και ανακινείτε προσεκτικά την κατσαρόλα. Αφήνετε για ακόμα 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά να δέσει η σάλτσα.
  7. Συνοδεύεται υπέροχα με καστανό ρύζι και ένα ποτήρι λευκό κρασί.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

 

Αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας από το www.dietup.gr

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Ζώδια και Προβλέψεις.