Σπανακόπιτα με χωριάτικο φύλλο
Υλικά για ταψί Νο 40
- 1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια πλυμένα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι άνιθο φιλοκομμένο
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 1/2 κιλό φέτα σε μικρά κομμάτια
- 4 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
- λίγο μάυρο πιπέρι
- λίγο αλάτι (ανάλογα με το πόσο αλμυρή είναι η φέτα)
- 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
Για τη ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι
- 2 κουταλιές της σούπας λάδι
- αλάτι
- νερό όσο ζηκώσει η ζύμη (περίπου 1 ποτήρι)
Εκτέλεση
- Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τα ανακατεύουμε.
- Σε άλλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το λάδι, λίγο αλάτι και λίγο νερό και αρχίζουμε και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική σαν πλαστελίνη.
- Αυτό το επιτυγχάνουμε ρίχνοντας νερό αν είναι σφικτή ή αλεύρι αν είναι πολύ μαλακή.
- Μόλις η ζύμη είναι εύπλαστη, τη χωρίζουμε σε 5 μπαλάκια.
- Παίρνουμε έναν ψιλό πλάστη, αλευρώνουμε μια επιφάνεια, βάζουμε το μπαλάκι και αρχίζουμε σιγά σιγά να ανοίγουμε το φύλλο, αλευρώνοντας πότε πότε για να μην κολλήσει η ζύμη στον πλάστη.
- Το φύλλο μας πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο του ταψιού.
- Με ένα πινέλο αλοίφουμε με λαδάκι το ταψί μας και παίρνουμε το φύλλο τυλιγμένο στον πλάστη και αρχίζουμε να το ξετυλίγουμε επάνω στο ταψί αρχίζοντας από την άκρη.
- Λαδώνουμε ελάχιστα το φύλλο και συνεχίζουμε ανοίγοντας τη δεύτερη μπαλίτσα σε φύλλο με την ίδια διαδικασία.
- Μόλις βάλουμε και το δεύτερο φύλλο στο ταψί ρίχνουμε το μισό μίγμα μας και το στρώνουμε για να είναι ομοιόμορφο σε όλο το ταψί.
- Ανοίγουμε ακόμη ενα φύλλο και το τοποθετούμε στο ταψί.
- Απλώνουμε το υπόλοιπο μίγμα και ανοίγουμε φύλλα και τις επόμενες μπαλίτσες και με τις ίδιες διαδικασίες τα τοποθετούμε στο ταψί.
- Και από τα 5 φύλλα που έχουμε τοποθετήσει, πιάνουμε το μέρος που περισσεύει (όλα μαζί) και τα διπλώνουμε προσεκτικά, σχηματίζοντας περιμετρικά του ταψιού ένα κορδόνι.
- Με ένα πινέλο αλοίφουμε το φύλλο με ελαιόλαδο, ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο με αντίσταση για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου.
Χρήσιμη συμβουλή
Αν μας φαίνεται πολύ δύσκολο να ανοίξουμε φύλλο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλο κρούστας εμπορίου ή φύλλο σφολιάτας, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία με το σπιτικό όταν το απλώνουμε στο ταψί.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !