Θαλασσινά

Καλαμαράκια γεμιστά με λίγες θερμίδες

Υλικά

  • 1 κιλό καλαμαράκια
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 4 - 5 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 τομάτες ψιλοκομμένες
  • ½ φλιτζάνι λευκό κρασί
  • χυμό ενός λεμονιού
  • 1 γλυκιά κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τα καλαμαράκια. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε το ρύζι, τις τομάτες, το μαϊντανό, την πιπεριά, το αλάτι και το πιπέρι.
  2. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Στη συνέχεια γεμίζουμε τα καλαμαράκια με το μίγμα που φτιάξαμε και τα τοποθετούμε στη σειρά σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Για να μη φύγει η γέμιση από τα καλαμαράκια, κλείνουμε τις άκρες τους με οδοντογλυφίδα. Περιχύνουμε το υλικό που τυχόν μας έμεινε στο σκεύος, ρίχνουμε το κρασί και το χυμό λεμονιού, λίγο νερό και τα αφήνουμε να ψηθούν στους 180°C για 1 ώρα περίπου.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας από το www.dietup.gr

Καλαμαράκια μεθυσμένα με ούζο

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κιλό καλαμαράκια ολόκληρα (ή 800γρ ροδέλες καλαμαριών)
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κόκκινες πιπεριές σε λεπτές ροδέλες
  • 2 πράσινες πιπεριές σε λεπτές ροδέλες
  • 2 κίτρινες πιπεριές σε λεπτές ροδέλες
  • 2 πορτοκαλί πιπεριές σε λεπτές ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 4 φρέσκα κρεμμύδια
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 10-15 μαύρες ελιές κομμένες στη μέση και καθαρισμένες από κουκούτσια
  • 2 μεγάλες τομάτες ψιλοκομμένες
  • χυμός 1 λεμονιού
  • 1/3 φλιτζάνι ούζο
  • λίγο μαγειρική σόδα
  • λίγο αλεύρι
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο (ή 2 κουταλάκια του γλυκού ξερό δυόσμο)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Αν πάρετε ολόκληρα καλαμαράκια, καθαρίστε τα αφαιρώντας το εσωτερικό κόκαλο, την πέτσα και τα κεφάλια. Κόψτε τα σε ροδέλες, πασπαλίστε καλά με μαγειρική σόδα και βάλτε τα σε ένα σουρωτήρι, τοποθετώντας από κάτω ένα σκεύος όπου θα μπορούν να πέφτουν τα υγρά που θα στάξουν. Αφήστε τα στο ψυγείο για περίπου 10-12 ώρες.
  2. Όταν τα βγάλετε από το ψυγείο, ξεπλύνετε πολύ καλά, ρίξτε αλάτι, πιπέρι και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και ανακατέψτε καλά. Στη συνέχεια πασπαλίστε τα με λίγο αλεύρι, τινάξτε τα ώστε να φύγει το περιττό (γιατί διαφορετικά θα καεί μέσα στο τηγάνι σας) και τηγανίστε τα σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο. Βγάλτε τα λίγο πριν να είναι εντελώς έτοιμα, μιας και θα ξαναμπούν στο τηγάνι μαζί με τα λαχανικά.
  3. Σε ένα άλλο τηγάνι (καλύτερα αντικολλητικό), βάλτε λίγο ελαιόλαδο (περίπου 2 κουταλιές της σούπας) και σοτάρετε το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι, και το σκόρδο. Στη συνέχεια ρίξτε τις πιπεριές, τις τομάτες, τις ελιές και αλατοπιπερώστε. Μόλις μαραθούν λίγο σβήστε με το χυμό λεμονιού και το ούζο. Στη συνέχεια προσθέστε τα καλαμαράκια και αφήστε τα για περίπου 10 λεπτά ώστε να πάρουν τη γεύση από τα λαχανικά και το ούζο. Λίγο πριν τα βγάλετε προσθέστε τον άνηθο, το δυόσμο και τη ρίγανη.


Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας από το www.dietup.gr

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Ζώδια και Προβλέψεις.