Αν ο καλός δούκας Στανισλάς Λεσζίνσκι, πεθερός του Λουδοβίκου 15ου, δεν είχε τόσο εκλεκτική γεύση, σίγουρα δεν θα είχαμε γνωρίσει και απολαύσει τις μαντλέν. Πρόκειται για μια λιχουδιά απ’ τη Λωραίνη, γνωστή σε όλο τον κόσμο, που παρασκευάστηκε για να ικανοποιηθεί ο δούκας από μια μικρή χωριατοπούλα, η οποία του χάρισε και το όνομά της. Από τότε, η παράδοση έφτασε ως εμάς.
Υλικά
- 120 γρ. αλεύρι
- ½ κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- ξύσμα από ½ λεμόνι
- 2 αυγά
- 100 γρ. βούτυρο λιωμένο (50 γρ. βούτυρο για τις φόρμες)
Εκτέλεση
- Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
- Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ ανακατεύοντας απαλά. Στο τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο. Προσοχή να μην καεί το βούτυρο.
- Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη ζύμη να μείνει για 6 ώρες στο ψυγείο πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τις θήκες των μαντλέν (αχιβάδες) που μπορείτε να προμηθευτείτε από μαγαζιά με είδη οικιακού εξοπλισμού και τις γεμίζουμε με τη ζύμη. Ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 170 βαθμούς για 12-15 λεπτά.
- Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Οι μαντλέν διατηρούνται πολλές ημέρες σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !