Γλυκά Ταψιού / Τηγανιού / Κατσαρόλας / Σιροπιαστά

Μελομακάρονα

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1½ φλυτζάνι καλαμποκέλαιο
  • 1/2 φλυτζάνι μαργαρίνη
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη άχνη
  • 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1/2 κουταλάκι κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
  • 3/4 φλυτζανιού χυμό μανταρινιού
  • ξύσμα μανταρινιού (προαιρετικά)
  • 1/2 φλυτζάνι κονιάκ
  • 1 φλυτζάνι καρύδια αλεσμένα
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ σιμιγδάλι

Για το σιρόπι

  • 2 φλυτζάνια μέλι
  • 2 φλυτζάνια νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • φλούδα μανταρινιού

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με το μαργαρίνη και τη ζάχαρη, προσθέτουμε το γαρύφαλλο, την κανέλα, το ξύσμα, τη σόδα διαλυμένη στο χυμό μανταρινιού, το μπέικιν πάουντερ διαλυμένο στο κονιάκ, το σιμιγδάλι και το αλεύρι σιγά σιγά.
  2. Ζυμώνουμε ώστε να έχουμε μια ζύμη αφράτη. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ότι σχήμα θέλουμε.
  3. Τα βάζουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι ή ταψί με αντικολλητικό χαρτί και με ένα πηρούνι τα τρυπάμε ελαφρώς κατά μήκος.
  4. Αν θέλουμε να τα φτιάξουμε γεμιστά, κάνουμε μία λακουβίτσα και βάζουμε λίγα αλεσμένα καρύδια ή μισό δαμάσκηνο και κλείνουμε.
  5. Ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.
  6. Μόλις κρυώσουν ετοιμάζουμε το σιρόπι ως εξής: Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 30 λεπτά. Παίρνουμε ένα ένα τα μελομακάρονα και τα βουτάμε στο καυτό σιρόπι με τρυπητή κουτάλα. Τα αφήνουμε να μελωθούν για 1 λεπτό. Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε πιατέλα, πασπαλίζοντάς τα με τα τριμμένα καρύδια.

 

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Καρυδόπιτα

Υλικά

  • 6 αυγά
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 3 ποτήρια σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 ποτήρια αλεύρι
  • 2 ποτήρια τριμμένη καρυδόψιχα
  • 2 κουταλάκια σόδα
  • 3 ποτήρια χλιαρό γάλα
  • 2 κοφτές κουτ. σούπας κανελογαρύφαλλα
  • 1 βανίλια σκόνη
  • ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα

Για το σιρόπι

  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • 5 ποτήρια νερό
  • ξύλο κανέλας
  • φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό γάλα.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τη σόδα, τα κανελογαρύφαλλα και τη βανίλια και τα ρίχνουμε τμηματικά στο μίγμα των κρόκων ανακατεύοντας με σύρμα. Συνεχίζουμε προσθέτοντας την καρυδόψιχα.
  3. Χτυπάμε τα ασπράδια με λίγο αλάτι για να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και τα προσθέτουμε προσεκτικά στο μίγμα.
  4. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου και το αφήνουμε να κρυώσει.
  5. Σε μία κατσαρόλα ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας για λίγα λεπτά το νερό με τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού και το ξύλο κανέλας και περιχύνουμε το γλυκό. Όταν κρυώσει πασπαλίζουμε το γλυκό με άχνη ζάχαρη.

 

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Ζώδια και Προβλέψεις.