Υλικά

  • 1 αρνί ολόκληρο
  • αλάτι, πιπέρι
  • σπάγγο και σακοράφα για το ράψιμο
  • σούβλα και καλή φωτιά (ένας εμπειρικός κανόνας λέει ότι χριεαζόμαστε τόσα κιλά κάρβουνα όσα είναι το αρνί)

Εκτέλεση

  1. Έχοντας καθαρίσει καλά το αρνί περνάμε τη σούβλα (από τα πόδια προς το κεφάλι).
  2. Περνάμε και σφίγγουμε καλά τους σφικτήρες στη σπονδυλική στήλη και τη σούβλα, διαφορετικά κατά το σούβλισμα το αρνί μπορεί να κοπεί ή να μην είναι σταθερό. Με ανοξείδωρο σύρμα τυλίγουμε και σφίγγουμε καλά τις άκρες των ποδιών του αρνιού στη σούβλα. Επαναλαμβάνουμε και για το σβέρκο.
  3. Έχοντας κάνει μίγμα αλατοπίπερου σε ένα πιάτο, αλατοπιπερώνουμε μέσα στην κοιλιά του αρνιού και χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι σχίζουμε κάποια σημεία (μπούτια, πλάτες) και βάζουμε με τα δάχτυλά μας στις σχισμές και εξωτερικά αλατοπίπερο (προσοχή μην το παρακάνουμε). Ράβουμε την κοιλιά με τη σακοράφα και τον σπάγγο. Τέλος τυλίγουμε το αρνί με τη μπόλια του.
  4. Έτοιμο για ψήσιμο. Τα κάρβουνα πρέπει να έχουν ανάψει πολύ καλά. Πρέπει επίσης να προσέξουμε να τοποθετήσουμε στην αρχή το αρνί στην πιο ψηλή θέση της ψησταριάς και να το γυρίζουμε γρήγορα για να μη μας αρπάξει. Φροντίζουμε τα κάρβουνα να είναι απλωμένα σε όλο το μήκος. Αργότερα μπορούμε να χαμηλώσουμε τη θέση της ψησταριάς και το γυρίζουμε πιο αργά. Συγκεντώνουμε τη φωτιά κυρίως κάτω από τα μπούτια, τις πλάτες και το κεφάλι. Για να ψηθεί χρειάζεται περίπου 3½ - 4 ώρες.


Καλή επιτυχία, καλή σας όρεξη και Καλό Πάσχα !!!

Υλικά

  • 2 συκωταριές αρνίσιες με γλυκάδια
  • επιπλέον γλυκάδια
  • 2 αρνίσιαες σκέπες (μπόλιες)
  • 2 κιλά αρνίσια εντεράκια
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • αλάτι και πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τα έντερα καλά και με ένα ξυλάκι (στρογγυλή βέργα από κλαδί χωρίς τη φλούδα) τα γυρίζετε μέσα-έξω και τα ξαναπλένετε. Το πλύσιμο γίνεται καλύτερα αν εφαρμόσετε τη μία άκρη από τα έντερα στη βρύση σας.
  2. Μετά τα βάζουμε σε μια λεκάνη με το χυμό λεμονιού, να ασπρίσουν και να σφίξουν. Κόβουμε τα εντόσθια σε μέγεθος καρυδιού και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Αλατοπιπερώνουμε και αρχίζουμε να τα περνάτε στη σούβλα εναλλάξ χωρίς να αφήνουμε κενά μεταξύ τους (τα πιέζουμε ελαφρά). Τα τυλίγουμε γύρω-γύρω με τις σκέπες. Μετά τυλίγουμε σφιχτά με τα έντερα.
  3. Ψήνουμε στα κάρβουνα, προσέχοντας η φωτιά να μην είναι πολύ δυνατή γιατί το κοκορέτσι θα ψηθεί εξωτερικά και από μέσα δεν θα έχει ψηθεί, γυρίζοντας της σούβλα κάθε τόσο ή αν έχουμε μοτέρ σε χαμηλή ταχύτητα. Προσέχουμε επίσης να μη στεγνώσει.
  4. Αν δεν ψήσουμε στα κάρβουνα, μπορούμε αφαιρώντας τη σούβλα να βάλουμε το κοκορέτσι σε ταψί να ψηθεί στον φούρνο. Μην προσθέσετε νερό, γιατί "βγάζει" πολλά υγρά. Αλείφετε συχνά με λάδι ή βούτυρο.

 

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Ζώδια και Προβλέψεις.