Υλικά
Για τη ζύμη:
- 1 πακέτο βούτυρο μαλακό (250 γρ.)
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι
- 1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (500 γρ.)
- λίγο αλάτι
Για τη γέμιση:
1η παραλλαγή:
- 300 γρ. φέτα
- 1 αυγό
- Δυόσμο, πιπέρι
2η παραλλαγή:
- 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι
- 1 ώριμη ντομάτα μεγάλη ψιλοκομμένη
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Κανέλλα, αλάτι, πιπέρι
3η παραλλαγή:
- 300 γρ. σπανάκι
- 150 γρ. φέτα
- Φρέσκο κρεμμυδάκι
- Λίγο άνιθο και μαιντανό
- Δυόσμο, πιπέρι
Εκτέλεση
Για τη ζύμη:
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το βούτυρο ελαφρώς ζεσταμένο και προσθέτετε το αλεύρι, το αλάτι και το γιαούρτι ανακατεύοντας ώσπου να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά. Όταν ετοιμαστεί αφήνετε τη ζύμη μια ώρα να ξεκουραστεί και να φουσκώσει ελαφρά.
Για τη γέμιση:
1η παραλλαγή:
- Σπάτε τη φέτα σε μορφή τρίμματος με τη βοήθεια ενός πιρουνιού και ρίχνετε μέσα ένα χτυπημένο αυγό, πιπέρι και δυόσμο.
2η παραλλαγή:
- Σε μια κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι. Αφήνετε ελαφρά να τσιγαριστεί και ρίχνετε τον κιμά, αλάτι, πιπέρι και
- ανακατεύετε καλά να τσιγαριστεί. Στη συνέχεια προσθέτετε την ψιλοκομμένη ντομάτα, κανέλλα και αφήνετε την σάλτσα να βράσει για περίπου 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ώσπου να πιεί το ζουμάκι της.
3η παραλλαγή:
- Σε μια κατσαρόλα ζεματάτε το σπανάκι με λίγο νερό. Μόλις μαραθεί στραγγίζετε και σε μια άλλη κατσαρόλα τσιγαρίζετε το κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο.
- Στη συνέχεια προσθέτετε το σπανάκι, τον μαϊντανό, τον άνηθο και τα μυρωδικά. Αφήνετε να βράσει περίπου 10 λεπτά ώσπου να μην έχει πολύ ζουμάκι.
- Αφού έχετε ετοιμάσει τη γέμιση παίρνετε λίγη ζύμη και την ανοίγετε σε στρογγυλή μορφή. Κόβετε με ένα στρογγυλό μπολάκι σε μικρά κυκλάκια κι αφού βάλετε στο κέντρο μια κουταλιά γέμιση τα διπλώνετε πατώντας με ένα μικρό πιρουνάκι τις άκρες, τις οποίες έχετε βρέξει προηγουμένως με λίγο νερό.
- Διαφορετικά, βάλτε περισσότερη γέμιση και καλύψτε με άλλο ένα στρογγυλό κομάτι ζύμης από πάνω διπλώνοντας τις άκρες.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !
Αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας από το www.dietup.gr