Γίγαντες στο φούρνο

Γίγαντες στο φούρνο

Υλικά γιά 4 μερίδες

  • ½ κιλό φασόλια γίγαντες
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 5 γαρίφαλα
  • 2-3 κλωναράκια φρέσκο σέλινο

 

Για τη σάλτσα:

  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • ½ κιλό ώριμες φρέσκιες ντομάτες ή
  • 2 κουτιά αποφλοιωμένα ντοματάκια ψιλοκομμένα
  • 150 γρ. μπέικον
  • 80 ml παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Μουσκεύουμε τα φασόλια από την προηγούμενη ημέρα σε καθαρό νερό. Την επόμενη ημέρα τα στραγγίζουμε.
  2. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με καθαρό νερό και τα μισοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για ½ ώρα περίπου.
  3. Τα στραγγίζουμε και πετάμε το νερό που έβρασαν. Τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα με καθαρό νερό και προσθέτουμε τα γαρίφαλα, τα καρότα και το σέλινο.
  4. Βράζουμε τα φασόλια σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και πετάμε το νερό που έβρασαν.
  5. Αδειάζουμε τους γίγαντες σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
  6. Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο να σοταριστεί ελαφρά.
  7. Προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες, το σκόρδο και το μπέικον. Ρίχνουμε 2 ποτήρια ζεστό νερό και βράζουμε τη σάλτσα, μέχρι να δέσει και να μείνει μόνο με το λάδι της.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το μαϊντανό.
  9. Αδειάζουμε τη σάλτσα επάνω στους γίγαντες και ανακατεύουμε.
  10. Βάζουμε το φαγητό στο φούρνο στους 180 ºC για 1 ώρα περίπου. Εάν χρειάζεται κατά διαστήματα προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.

 

Τρόπος Σερβιρίσματος
Σερβίρονται ζεστά ή κρύα σαν κύριο πιάτο, αλλά και σαν ορεκτικό ή μεζές.

Συμβουλές
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το μπέικον με χωριάτικο λουκάνικο ή χοιρινό σύγκλινο ή τίποτα από αυτά.

 

Θερμίδες: 380 / μερίδα

 

Πηγή: panikolaos.blogspot.com

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

 

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Ζώδια και Προβλέψεις.