Υλικά
- 1 κιλό φυστίκια Αιγίνης χοντροαλεσμένα
- 2 φλυτζάνια βούτυρο
- 1 κιλό φύλλο κρούστας
Για το σιρόπι
- 2 φλυτζάνια μέλι
- 3 φλυτζάνια ζάχαρη
- 3 φλυτζάνια νερό
- 1 κομμάτι κανέλα
- 2 - 3 γαρύφαλλα
- 1 φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
- Σε ένα ταψί με τις διαστάσεις περίπου του φύλλου κάνουμε το στρώσιμο ως εξής: Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο και στρώνουμε δύο φύλλα μαζί. Ραντίζουμε με βούτυρο την επιφάνεια του φύλλου και πασπαλίζουμε λίγα φυστίκια. Βάζουμε από πάνω ένα άλλο φύλλο, το ραντίζουμε με βούτυρο, βάζουμε άλλο φύλλο, κατόπιν φυστίκια και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα σκόνη και λίγο γαρύφαλλο σκόνη. Εξακολουθούμε με αυτό τον τρόπο, δηλ. στρώση δύο φύλλων και κατόπιν μία στρώση φυστίκια. Πρέπει πάνω σαν κάλυμα να βάλουμε 8 - 10 φύλλα μόνα τους (χωρίς στρώση φυστικιών). Τέλος ραντίζουμε καλά την επιφάνεια με βούτυρο και την χαράζουμε με τη μύτη ενός κοφτερού μαχαιριού. Το χάραγμα πρέπει να γίνεται έτσι ώστε να χαράζουμε μέχρι τα κάτω φύλλα, χωρίς όμως να σύρουμε το μαχαίρι μονοκόμματα σε όλη τη γραμμή, αλλά να μένουν ενωμένα το ένα τεμάχιο με το άλλο. Επίσης να μην πιέζετε τα φύλλα κατά το χάραγμα. Μπορούμε να χαράξουμε το μπακλαβά σε ρομβοειδή, τρίγωνα ή τετράγωνα κομμάτια, βάζοντας στο καθένα από ένα γαρύφαλλο στο κέντρο.
- Ψήνουμε σε πολύ σιγανό φούρνο (140 βαθμούς) για 1 - 1½ ώρα αφού πρώτα ραντίσουμε με κρύο νερό.
- Αφού ψηθεί και κρυώσει σχεδόν εντελώς, τον περιχύνουμε το σιρόπι που έχουμε ήδη βράσει.\
Για το σιρόπι, βράζουμε όλα τα υλικά για περίπου 20 λεπτά, ξαφρίζοντάς το όταν χρειάζεται.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !