Βασιλόπιτα τσουρέκι γεμιστό χωρίς αυγά

Υλικά

  • 50 γρ. μαγιά φρέσκια
  • 1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 125 γρ. βούτυρο μαλακό αλατισμένο
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • άσπρο αμύγδαλο φιλέ

Για τη γέμιση

  • λίγο βούτυρο λιωμένο
  • κανέλα
  • λίγη ζάχαρη
  • 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη άχνη
  • 1/2 φλυτζάνι σταφίδες ξανθές
  • 250 γρ. αμύγδαλα τριμμένα
  • 1 κουταλάκι μαχλέπι
  • 1 ασπράδι αυγού

Εκτέλεση

  1. Λιώνουμε το βούτυρο σε χλιαρό γάλα. Σε μία λεκανίτσα βάζουμε τη μαγιά και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο με το γάλα για να τη διαλύσουμε. Προσθέτουμε επίσης τη ζάχαρη και αλάτι και ανακατεύουμε.
  2. Ρίχνουμε το αλεύρι και αρχίζουμε και ζυμώνουμε. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει (30 λεπτά ή και παραπάνω).
  3. Όταν φουσκώσει ξαναζυμώνουμε και αν κολλάει η ζύμη ρίχνουμε λίγο παραπάνω αλεύρι.
  4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μέρη και ανοίγουμε 3 φύλλα μακρόστενα. Τα αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο για τη γέμιση και ρίχνουμε τη ζάχαρη και την κανέλα.
  5. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αμύγδαλα, το μαχλέπι, την άχνη ζάχαρη, το αυγό και τις σταφίδες και ανακατεύουμε.
  6. Ρίχνουμε το μίγμα σε διάφορα σημεία κάθε φύλλου και κλείνουμε τις άκρες, ενώνοντας κατά μήκος, δημιουργώντας 3 λωρίδες.
  7. Πλέκουμε τις λωρίδες μία κοτσίδα και την κλείνουμε σε κουλούρα. Αλείφουμε την κοτσίδα με αυγό, πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.

Αν θέλουνε να προσθέσουμε νόμισμα το κάνουμε μετά το ψήσιμο.

 

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Ζώδια και Προβλέψεις.