Μελομακάρονα γεμιστά

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1½ φλυτζάνι καλαμποκέλαιο
  • 1/2 φλυτζάνι μαργαρίνη
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη άχνη
  • 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1/2 κουταλάκι κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
  • 3/4 φλυτζανιού χυμό μανταρινιού
  • ξύσμα μανταρινιού (προαιρετικά)
  • 1/2 φλυτζάνι κονιάκ
  • 1 φλυτζάνι καρύδια αλεσμένα
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ σιμιγδάλι
  • τριμμένα καρύδια επιπλέον για το πασπάλισμα
  • δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσι για γέμιση
  • γλυκό κόκκινο κρασί

Για το σιρόπι

  • 2 φλυτζάνια μέλι
  • 2 φλυτζάνια νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • φλούδα μανταρινιού

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με το μαργαρίνη και τη ζάχαρη, προσθέτουμε το γαρύφαλλο, την κανέλα, το ξύσμα, τη σόδα διαλυμένη στο χυμό μανταρινιού, το μπέικιν πάουντερ διαλυμένο στο κονιάκ, το καρύδι, το σιμιγδάλι και το αλεύρι σιγά σιγά.
  2. Ζυμώνουμε ώστε να έχουμε μια ζύμη αφράτη. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ότι σχήμα θέλουμε, κάνουμε μία λακουβίτσα και βάζουμε λίγα αλεσμένα καρύδια ή μισό δαμάσκηνο και κλείνουμε.
  3. Τα βάζουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι ή ταψί με αντικολλητικό χαρτί και με ένα πηρούνι τα τρυπάμε ελαφρώς κατά μήκος.
  4. Ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.
  5. Μόλις κρυώσουν ετοιμάζουμε το σιρόπι ως εξής: Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 30 λεπτά. Παίρνουμε ένα ένα τα μελομακάρονα και τα βουτάμε στο καυτό σιρόπι με τρυπητή κουτάλα. Τα αφήνουμε να μελωθούν για 1 λεπτό. Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε πιατέλα, πασπαλίζοντάς τα με τα τριμμένα καρύδια.

 

Σημείωση: Αν θέλουμε τα δαμάσκηνα να είναι μαλακά, μπορούμε να τα μουλιάσουμε από το βράδυ σε γλυκό κόκκινι κρασί.

 

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Ζώδια και Προβλέψεις.