Υλικά για 4 άτομα
- 4 μεγάλες γαρίδες
- 4 καραβίδες
- 4 μύδια με το κέλυφος
- 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
- 1 πράσινη πιπεριά σε ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φετούλες
- 12 στήμονες ζαφοράς (σαφράν)
- 1 τσίλι
- 2 κούπες μακρύκοκκο ρύζι
- 4 κούπες ζωμός λαχανικών
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Σε ένα σκεύος ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα θαλασσινά, μέχρι το κέλυφός τους να αλλάξει χρώμα και να ανοίξουν τα όστρακα (πετάμε όσα όστρακα δεν ανοίξουν).
- Τα βγάζουμε σε μία πιατέλα και με το ίδιο λάδι σωτάρουμε το σκόρδο, την πιπεριά και το τσίλι, προσθέτουμε και τις ντομάτες και σιγοβράζουμε ώσπου να γίνει η σάλτσα.
- Σε ένα άλλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σωτάρουμε το ρύζι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ασπρίσει. Τότε προσθέτουμε τη σάλτσα και αμέσως το ζωμό, που πρέπει να είναι ζεστός.
- Μόλις σταματήσει να κοχλάζει το φαγητό, προσθέτουμε το σαφράν, ανακατεύουμε και τοποθετούμε τα θαλασσινά πάνω στο ρύζι. Μόλις απορροφηθεί ο ζωμός αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Στην Ισπανία συνηθίζεται να σερβίρεται με το τηγάνι στο κέντρο του τραπεζιού. Συνοδεύεται με σανγκρία.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !