Όσπρια

Γίγαντες στο φούρνο

Γίγαντες στο φούρνο

Υλικά γιά 4 μερίδες

  • ½ κιλό φασόλια γίγαντες
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 5 γαρίφαλα
  • 2-3 κλωναράκια φρέσκο σέλινο

 

Για τη σάλτσα:

  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • ½ κιλό ώριμες φρέσκιες ντομάτες ή
  • 2 κουτιά αποφλοιωμένα ντοματάκια ψιλοκομμένα
  • 150 γρ. μπέικον
  • 80 ml παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Μουσκεύουμε τα φασόλια από την προηγούμενη ημέρα σε καθαρό νερό. Την επόμενη ημέρα τα στραγγίζουμε.
  2. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με καθαρό νερό και τα μισοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για ½ ώρα περίπου.
  3. Τα στραγγίζουμε και πετάμε το νερό που έβρασαν. Τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα με καθαρό νερό και προσθέτουμε τα γαρίφαλα, τα καρότα και το σέλινο.
  4. Βράζουμε τα φασόλια σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και πετάμε το νερό που έβρασαν.
  5. Αδειάζουμε τους γίγαντες σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
  6. Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο να σοταριστεί ελαφρά.
  7. Προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες, το σκόρδο και το μπέικον. Ρίχνουμε 2 ποτήρια ζεστό νερό και βράζουμε τη σάλτσα, μέχρι να δέσει και να μείνει μόνο με το λάδι της.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το μαϊντανό.
  9. Αδειάζουμε τη σάλτσα επάνω στους γίγαντες και ανακατεύουμε.
  10. Βάζουμε το φαγητό στο φούρνο στους 180 ºC για 1 ώρα περίπου. Εάν χρειάζεται κατά διαστήματα προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.

 

Τρόπος Σερβιρίσματος
Σερβίρονται ζεστά ή κρύα σαν κύριο πιάτο, αλλά και σαν ορεκτικό ή μεζές.

Συμβουλές
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το μπέικον με χωριάτικο λουκάνικο ή χοιρινό σύγκλινο ή τίποτα από αυτά.

 

Θερμίδες: 380 / μερίδα

 

Πηγή: panikolaos.blogspot.com

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

 

Μολοχία Mπεσάρα

Υλικά

  • 3 φλιτζάνια του τσαγιού φούλια (κουκιά) μουλιασμένα, βρασμένα & ξεφλουδισμένα
  • 6 κουτ. σούπας αποξηραμένη μολοχία
  • Βούτυρο
  • 4 κουταλιές λάδι
  • 8 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
  • ρόκα
  • κύμινο
  • καυτερή πιπεριά
  • φρέσκο κόλιανδρο
  • 3 κουτ. σούπας φρέσκο άνηθο
  • 3 κουτ. σούπας πράσο
  • 8 κουτ. σούπας ζωμό από κοτόπουλο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα , ρίχνουμε το λάδι και το βούτυρο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το ψιλοκομμένο πράσο και ανακατεύουμε και σωτάρουμε.
  2. Προσθέτουμε τα φούλια και τα αφήνουμε να σωταριστούν καλά.
  3. Προσθέτουμε το ζωμό από το κοτόπουλο (τόσο όσο να σκεπαστούν τα φούλια & λίγο παραπάνω), ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο, τον άνηθο, λίγο ζωμό ακόμα και αφήνουμε για ένα λεπτό να βράσουν.
  5. Με μίξερ, χτυπάμε όλα τα υλικά μέσα στην κατσαρόλα να γίνουν πουρές. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κόλιανδρο, κύμινο και τη καυτερή πιπεριά.
  6. Σερβίρουμε σε ρηχό πιάτο τη μολοχία και γαρνίρουμε με ροδέλες τηγανισμένο κρεμμύδι, λίγα φυλλαράκια ρόκας και κομμάτια από φρέσκο κρεμμύδι. Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγη καυτερή πιπεριά τριμμένη.

 

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Ζώδια και Προβλέψεις.