Το πανετόνε είναι η ιταλική βασιλόπιτα.

 

Υλικά

  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. μαργαρίνη
  • 1½ κουταλάκι γλυκού μαγιά
  • 1½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 50 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 4 κουτ. σούπας χλιαρό νερό
  • 3 αυγά χτυπημένα
  • 3 κρόκους αυγών
  • ¼ κουταλάκι γλυκού άρωμα βανίλιας
  • 2 κουταλάκια γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 75 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 40 γρ. φρούτα κόντιτα
  • ζάχαρη άχνη

Για το ψήσιμο

  • 1 κουταλάκι γλυκού μαλακό βούτυρο
  • 25. γρ. βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ 300 γρ. αλεύρι με το αλάτι.
  2. Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και την προσθέτουμε στο αλεύρι μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπημένα αυγά. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύοντας.
  3. Σκεπάζουμε το μπολ με μια υγρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά να φουσκώσει.
  4. Προσθέτουμε στη ζύμη τους κρόκους, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε.
  5. Ρίχνουμε το βούτυρο και δουλεύουμε το μίγμα μέχρι να έχουμε μία ζύμη μαλακή. Ζυμώνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια για περίπου 10 λεπτά ώστε να μην κολλάει στα δάχτυλα.
  6. Βάζουμε τη ζύμη σε μία λεκάνη και τη σκεπάζουμε με μία υγρή πετσέτα και την αφήνουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  7. Ξεσκεπάζουμε, πιέζουμε τη ζύμη κάνοντας τα χέρια μας γροθιά, ξανασκεπάζουμε και αφήνουμε για 1 ώρα.
  8. Ξεσκεπάζουμε πάλι τη ζύμη και την τοποθετούμε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια.
  9. Ανακατεύουμε τις σταφίδες και τα φρούτα με λίγο αλεύρι και τα προσθέτουμε στη ζύμη. Ζυμώνουμε και πάλι για 2 - 3 λεπτά, κάνουμε  τη ζύμη μία μπάλα και τη βάζουμε στην ειδική φόρμα για πανετόνε.
  10. Χαράζουμε με ένα μαχαίρι την επιφάνεια και σκεπάζουμε τη φόρμα με ένα υγρό πανί, προσέχοντας να μην ακουμπάει τη ζύμη, και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
  11. Αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο την επιφάνεια του πανετόνε και βάζουμε μία κουταλιά βούτυρο στο κέντρο της ζύμης.
  12. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 10 - 12 λεπτά.
  13. Όταν το πανετόνε αρχίζει να ξανθαίνει, αλείφουμε ξανά με λιωμένο βούτυρο, και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 35 λεπτά.
  14. Όταν ξεφορμάρουμε το πανετόνε το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

 

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Υλικά
Για τη ζύμη
  • 6 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνι φυτίνη
  • 1 φλυτζάνι λάδι
  • 1 φλυτζάνι νερό
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
Για τη γέμιση
  • 2 φλυτζάνια καρύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας γαρύφαλο
  • 2 κουτ. σούπας κανέλα
Για το σιρόπι
  • 2 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 3 φλυτζάνια νερό
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

 
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη, αφήνοντας τελευταίο το αλεύρι που το ρίχνουμε λίγο λίγο. Παράλληλα ζυμώνουμε μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλο το αλεύρι, ώστε να έχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
  2. Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για τη γέμιση.
  3. Παίρνουμε από τη ζύμη μπαλάκια στο μέγεθοςυ καρυδιού και ανοίγουμε κάθε ένα σε μικρό φυλλαράκι.
  4. Βάζουμε στο καθένα από ένα κουταλάκι γέμιση και διπλώνουμε σε σχήμα τρίγωνου.
  5. Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
  6. Εποιμάζουμε το σιρόπι, προσθέτοντας όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι και βράζοντας για 20 λεπτά περίπου, ξαφρίζοντας όποτε χρειάζεται.
  7. Τέλος, αφήνοντας να πέσει λίγο η θερμοκρασία από το σιρόπι και κρατώντας το ζεστό, σιροπιάζουμε τα ισλί για 3 λεπτά περίπου, τα οποία πριν έχουν κρυώσει.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Ζώδια και Προβλέψεις.