Υλικά για 10 - 12 μερίδες

  • 4 κιλά χοιρινό μπούτι χωρίς πέτσα
  • 2 πορτοκάλια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 20 γαρίφαλα


Για το γλασάρισμα

  • 1/2 φλυτζάνι μαρμελάδα πορτοκάλι
  • 1/4 φλυτζάνι κρασί πόρτο
  • 1/4 φλυτζάνι μαύρη ζάχαρη
  • 1/4 φλυτζάνι χυμό πορτοκάλι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
  2. Χαράζουμε όλο το κρέας σε βάθος μισού εκατοστού ώστε να σχηματίζουμε ρόμβους στην επιφάνεια.
  3. Σε ένα βαθύ ταψί ρίχνουμε ένα φλυτζάνι νερό, το τοποθετούμε στην πιο χαμηλή σχάρα του φούρνου και βάζουμε το κρέας πάνω στη σχάρα του ταψιού.
  4. Φτιάχνουμε το γλάσο ως εξής: σε μία κατσαρόλα ανακατεύουμε τη μαρμελάδα, τη ζάχαρη, το κρασί και το χυμό πορτοκαλιού σε δυνατή φωτιά για 1 - 2 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 8 - 10 λεπτά ανακατεύοντας.
  5. Αλείφουμε το κρέας με το 1/4 του γλάσου.
  6. Καλύπτουμε την επιφάνεια του κρέατος με φέτες πορτοκαλιού, τις στηρίζουμε με οδοντογλυφίδες και με το γαρίφαλο και αλείφουμε με λίγο γλάσο ακόμη.
  7. Ψήνουμε το κρέας για 30 λεπτα, αλείφοντας κάθε 15 λεπτά με γλάσο.
  8. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά, περιχύνοντας το κάθε τόσο με τους χυμούς από το ταψί μέχρι να καραμελώσει το γλάσο.
  9. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και περιμένουμε 15 λεπτά για να κρυώσει. Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες χωρίς να αφαιρέσουμε τις φέτες πορτοκαλιού.
  10. Σεβίρεται κομμένο σε φέτες χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.


Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Υλικά για 10 άτομα

  • 1 γαλοπούλα 4 - 5 κιλά
  • 1/4 κούπας χυμό λεμόνι
  • 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
  • 1/2 κούπα μαργαρίνη
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη γέμιση

  • 6 κουταλιές βούτυρο
  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή χοιρινό
  • τα εντόσθια της γαλοπούλας (προαιρετικά)
  • 1/4 κούπας ρύζι καρολίνα
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. κάστανα βρασμένα ή ψημένα, σε κομματάκια
  • 1/4 κούπας κουκουνάρι
  • 2 κουταλιές σούπας κονιάκ
  • 1 κούπα ζωμό κότας

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε καλά τη γαλοπούλα και την αφήνουμε να στραγγίσει.
  2. Λιώνουμε τη μαργαρίνη και την ανακατεύουμε με το χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού.
  3. Αλείφουμε τη γαλοπούλα με το μίγμα και την αλατοπιπερώνουμε.
  4. Ετοιμάζουμε τη γέμιση ως εξής: κόβουμε σε κομματάκια τα εντόσθια της γαλοπούλας και τα σωτάρουμε σε μία κατσαρόλα με το βούτυρο, τον κιμά και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το ρύζι, τα κάστανα, τα κουκουνάρια, το κονιάκ, αλάτι και πιπέρι και ρίχνουμε και το ζωμό ανακατεύοντας. Αφήνουμε τη γέμιση να βράσει για λίγο και γεμίζουμε με το μίγμα το στήθος της γαλοπούλας. Γυρίζουμε την πέτσα του λαιμού προς την πλάτη και ράβουμε τη γαλοπούλα με την πέτσα της ράχης. Γεμίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση το άνοιγμα της κοιλιάς και ράβουμε. Γυρίζουμε τις φτερούγες προς την ράχη και τις διπλώνουμε κάτω από την πλάτη.
  5. Δένουμε και στερεώνουμε καλά τα μπούτια με την ουρά.
  6. Βάζουμε τη γαλοπούλα επάνω σε σχάρα μέσα σε ταψί, με το στήθος προς τα επάνω. Ρίχνουμε στο ταψί λίγο νερό, προσέχοντας να μη μείνει χωρίς νερό όσο ψήνεται.
  7. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς, τόσες ώρες όσα είναι τα κιλά της.Την τελευταια ώρα ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς.
  8. Κατά τη διάρκεια αλείφουμε τη γαλοπούλα με το υπόλοιπο μίγμα χυμών λεμονιού, πορτοκαλιού και μαργαρίνης, χρησιμοποιώντας ένα μακρύ πινέλο.
  9. Για να μη μας καεί μπορούμε να βάλουμε πάνω από τη γαλοπούλα, αλουμινόχαρτο.
  10. Συνοδεύεται με πατάτες φούρνου.

 

Εναλλακτικά μπορούμε να ψήσουμε τη γαλοπούλα στη γάστρα ακριβώς τις ίδιες ώρες με την ίδια διαδικασία.


Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Ζώδια και Προβλέψεις.