Υλικά (Μερίδες συνταγής 6)

  • 3 κιλά γαλοπούλα, ολόκληρη
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
  • 500 γρ. κάστανα
  • 6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κούπα λεπτοκομμένο κρεμμύδι
  • 1 κούπα λεπτοκομμένο σέλινο
  • 4 κούπες θρυμματισμένο ψωμί ή φρυγανιές
  • 1 κουταλιά γλυκού ξερό θυμάρι
  • 1 κουταλιά γλυκού ξερή ματζουράνα
  • 1 κουταλιά γλυκού μαύρη ζάχαρη
  • 1 κουταλιά γλυκού ξερό δενδρολίβανο

Εκτέλεση

  1. Βράστε τα κάστανα και αφαιρέστε το περίβλημα τους. Ψιλοκόψτε τον καρπό. Σε αντικολλητικό σκεύος ρίξτε το λάδι και προσθέστε αρχικά το κρεμμύδι και το σέλινο. Μετά από 20 λεπτά προσθέστε τα θρύμματα ψωμιού και τα μπαχαρικά και αναδεύστε.
  2. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 °C. Αφαιρέστε από τη γαλοπούλα τα περιττά τμήματα και πλύντε τη καλά. Αλείψτε τις κοιλότητες με αλάτι και πιπέρι και προσθέστε τη γέμιση στο εσωτερικό της γαλοπούλας. Εν συνεχεία κλείστε την τομή, αφήνοντας μικρές διόδους για να αναπνέει η γέμιση.
  3. Μετά από 3-4 ώρες το Χριστουγεννιάτικο πιάτο θα είναι έτοιμο.


Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα
Μερίδα:  1/6  συνταγής
Θερμίδες:  469 kcal
Πρωτεΐνη: 34 γρ.
Υδατάνθρακες: 18 γρ.
Λίπος: 29 γρ.
Φυτικές  Ίνες:  1 γρ.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας από το www.dietup.gr

Υλικά

  • 7 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φλυτζάνια αγνό βούτυρο
  • 1 ½ φλυτζάνι χοντροκομμένα αμύγδαλα καβουρντισμένα με τη φλούδα
  • 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη άχνη
  • 3 - 5 βανίλες
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

  1. Καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα βάζοντάς τα σε αντικολλητικό τηγάνι για 5 λεπτά ή στο φούρνο για 5 - 10 λεπτά και τα χοντροκόβουμε (αν έχουμε υπομονή μπορούμε απλά να τα κόψουμε στη μέση με το χέρι).
  2. Αφήνουμε το βούτυρο εκτός ψυγείου για να μαλακώσει και το χτυπάμε για 10 λεπτά στο μίξερ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη, τα αμύγδαλα και τις βανίλες.
  3. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη αφράτη (μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι).
  4. Πλάθουμε μπαλίτσες ή ότι άλλο σχήμα θέλουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.
  5. Όταν ψηθούν και κρυώσουν τους παστπαλίζουμε πάνω - κάτω με ζάχαρη άχνη.

 

Καλή επιτυχία, καλή σας όρεξη και Χρόνια Πολλά !

 

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Ζώδια και Προβλέψεις.