Υλικά

  • 1 κιλό ψαρονέφρι
  • 500 γρ. δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσι
  • 300 γρ. μαυροδάφνη
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • ξύσμα 1/2 λεμονιού
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • αλάτι-πιπέρι (και σε κόκκους)
  • 1 κ.σ. δεντρολίβανο
  • 8 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μαργαρίνη
  • λίγο αλεύρι

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τα δαμάσκηνα στην μαυροδάφνη να μουλιάσουν μαζί με το σκόρδο ψιλοκομμένο, το ξύσμα, κόκκους πιπέρι, το δεντρολίβανο και τα ξυλάκια κανέλας. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν τουλάχιστον 5 ώρες.
  2. Πλένουμε και σκουπίζουμε το ψαρονέφρι και κόβουμε σε κομμάτια.
  3. Αλατοπιπερώνουμε, αλευρώνουμε καλά και σωτάρουμε σε κατσαρόλα  με το μισό λάδι. Σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά και από τις δυο πλευρές ώσπου να ροδίσουν λιγάκι και σβήνουμε αμέσως με λίγη μαυροδάφνη που έχουμε κρατήσει ή με ότι κρασί σας αρέσει. Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  4. Ρίχνουμε και τα δαμάσκηνα μαζί με όλα τα άλλα υλικά, κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  5. Στο τέλος αφαιρούμε τα ξυλάκια κανέλας, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε.
  6. Συνοδεύεται με αρωματικό ρύζι


Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας από το www.dietup.gr

Υλικά (Μερίδες Συνταγής: 6)

  • 3 κιλά γαλοπούλα ολόκληρη
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
  • 4 κούπες θρυμματισμένο ψωμί ή φρυγανιές
  • 6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 700 γρ. άπαχος κιμάς κοτόπουλου
  • 250 γρ. μανιτάρια
  • 1 κούπα λεπτοκομμένο κρεμμύδι
  • 200 γρ. καστανό ρύζι
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 50 γρ. σταφίδες
  • 50 γρ. κουκουνάρι
  • 150 ml ζωμός κότας
  • 1 κουταλιά γλυκού ξερό θυμάρι
  • 1 κουταλιά γλυκού μαύρη ζάχαρη
  • ½ κούπα λεπτοκομμένο σέλινο

Εκτέλεση

  1. Σε αντικολλητικό σκεύος ρίξτε το λάδι και προσθέστε αρχικά το κρεμμύδι, το σέλινο και τον κιμά. Μετά από 20 λεπτά προσθέστε τα θρύμματα ψωμιού, τα μανιτάρια, το ρύζι, το κρασί, το ζωμό κότας και τα μπαχαρικά και αναδεύστε. Μόλις τα παραπάνω  είναι έτοιμα προσθέστε στο μείγμα το κουκουνάρι και τις σταφίδες.
  2. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 °C. Αφαιρέστε από τη γαλοπούλα τα περιττά τμήματα και πλύντε τη καλά. Αλείψτε τις κοιλότητες με αλάτι και πιπέρι και προσθέστε τη γέμιση στο εσωτερικό της γαλοπούλας. Εν συνεχεία κλείστε την τομή, αφήνοντας μικρές διόδους για να αναπνέει η γέμιση.
  3. Μετά από 3-4 ώρες το Χριστουγεννιάτικο πιάτο θα είναι έτοιμο.


Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα
Μερίδα:  1/6  συνταγής
Θερμίδες:  499 kcal
Πρωτεΐνη: 32 γρ.
Υδατάνθρακες: 21 γρ.
Λίπος: 31 γρ.
Φυτικές  Ίνες:  2 γρ.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας από το www.dietup.gr

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Ζώδια και Προβλέψεις.