Sunday 26th of February 2017

e-syntages
fresh menu leftfresh menu right

 

Συνταγές
Μαγειρική
Γεύσεις
σοκολάτα συνταγες μαγειρικη σαλατα


Σπανακόπιτα με χωριάτικο φύλλο

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Υλικά για ταψί Νο 40

  • 1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια πλυμένα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνιθο φιλοκομμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1/2 κιλό φέτα σε μικρά κομμάτια
  • 4 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • λίγο μάυρο πιπέρι
  • λίγο αλάτι (ανάλογα με το πόσο αλμυρή είναι η φέτα)
  • 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο


Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι
  • 2 κουταλιές της σούπας λάδι
  • αλάτι
  • νερό όσο ζηκώσει η ζύμη (περίπου 1 ποτήρι)

Εκτέλεση

  1. Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τα ανακατεύουμε.
  2. Σε άλλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το λάδι, λίγο αλάτι και λίγο νερό και αρχίζουμε και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική σαν πλαστελίνη.
  3. Αυτό το επιτυγχάνουμε ρίχνοντας νερό αν είναι σφικτή ή αλεύρι αν είναι πολύ μαλακή.
  4. Μόλις η ζύμη είναι εύπλαστη, τη χωρίζουμε σε 5 μπαλάκια.
  5. Παίρνουμε έναν ψιλό πλάστη, αλευρώνουμε μια επιφάνεια, βάζουμε το μπαλάκι και αρχίζουμε σιγά σιγά να ανοίγουμε το φύλλο, αλευρώνοντας πότε πότε για να μην κολλήσει η ζύμη στον πλάστη.
  6. Το φύλλο μας πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο του ταψιού.
  7. Με ένα πινέλο αλοίφουμε με λαδάκι το ταψί μας και παίρνουμε το φύλλο τυλιγμένο στον πλάστη και αρχίζουμε να το ξετυλίγουμε επάνω στο ταψί αρχίζοντας από την άκρη.
  8. Λαδώνουμε ελάχιστα το φύλλο και συνεχίζουμε ανοίγοντας τη δεύτερη μπαλίτσα σε φύλλο με την ίδια διαδικασία.
  9. Μόλις βάλουμε και το δεύτερο φύλλο στο ταψί ρίχνουμε το μισό μίγμα μας και το στρώνουμε για να είναι ομοιόμορφο σε όλο το ταψί.
  10. Ανοίγουμε ακόμη ενα φύλλο και το τοποθετούμε στο ταψί.
  11. Απλώνουμε το υπόλοιπο μίγμα και ανοίγουμε φύλλα και τις επόμενες μπαλίτσες και με τις ίδιες διαδικασίες τα τοποθετούμε στο ταψί.
  12. Και από τα 5 φύλλα που έχουμε τοποθετήσει, πιάνουμε το μέρος που περισσεύει (όλα μαζί) και τα διπλώνουμε προσεκτικά, σχηματίζοντας περιμετρικά του ταψιού ένα κορδόνι.
  13. Με ένα πινέλο αλοίφουμε το φύλλο με ελαιόλαδο, ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο με αντίσταση για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου.

 

Χρήσιμη συμβουλή
Αν μας φαίνεται πολύ δύσκολο να ανοίξουμε φύλλο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλο κρούστας εμπορίου ή φύλλο σφολιάτας, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία με το σπιτικό όταν το απλώνουμε στο ταψί.


Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Share

Δείτε επίσης !

» Πίτα Μπατσαρώ (Θεσπρωτία)

Υλικά1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια1 ματσάκι άνηθο1 ματσάκι μαϊντανό½ κιλό σέσκουλα½ κιλό λάπαθα½ κιλό σπανάκι150 γρ. χόρτα βλήτα2 πράσα5 - 6[...]

» Σπαγγέτι με σάλτσα καρότο

Υλικά για 4 άτομα1/2 κιλό μακαρόνια σπαγγέτι Νο 61 κονσέρβα ψιλοκομμένες αποφλοιωμένες ντομάτες1 μεγάλο κρεμύδι ξερό, ψιλοκομμένο1[...]

» Τυροψωμάκια

   Υλικά1 πακέτο μαργαρίνη1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 gr)1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (500gr)1 μπολ διάφορα τυριά τριμμένα (π.χ. γκούντα,[...]

» Πατατοσαλάτα

Υλικά για 4 άτομα3 μεγάλες πατάτες4 - 5 φέτες ζαμπόν1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο σέλινο4 κουταλιές της σούπας (γεμάτες)[...]

» Πίτα με αντσούγιες και μελιτζάνες

Υλικά για 6 άτομα1 κιλό μελιτζάνες κομμένες σε φέτες1 κιλό αντσούγιες φιλέτα3 τομάτες ψιλοκομμένες½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη2[...]

» Σπανακόπιτα με λαζάνια

Υλικά για 9 ατομα:4 ματσάκια σπανάκι (καθαρισμένα και στιμμένα καλά) ή 4 κουτιά κατεψυγμένο σπανάκι (αποψυγμένα και στιμμένα)1 φλιτζάνι[...]

» Μπρόκολο ογκρατέν

Υλικά για 4 άτομα1 μεγάλο ή 2 μικρά μπρόκολα1 μικρό κουτάκι κρέμα γάλακτος4 φέτες μπέικον ή ζαμπόν1 μπολάκι τριμμένη φέτα ή άλλο τυρί της[...]

» Πιτάκια ala mama

ΥλικάΓια τη ζύμη:1 πακέτο βούτυρο μαλακό (250 γρ.)1 κεσεδάκι γιαούρτι1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (500 γρ.)λίγο αλάτιΓια τη γέμιση:1η[...]

» Ρώσικη σαλάτα

Υλικά2 πατάτες2 καρότα μικρά ή 1 μεγάλο½ φλυτζάνι του τσαγιού αρακάς2 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμέναμαγιονέζαΓια τη μαγιονέζα1 κουταλιά[...]

» Πίτα με τη γαλοπούλα που περίσσεψε

Υλικά (για 8 μερίδες)Ζύμη κουρού4 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο2 καρότα, ψιλοκομμένα2 κύβους στιγμής[...]

Δοκιμάστε...

ντολμαδάκια-γιαλαντζίΥλικά 550 γρ.αμπελόφυλλα 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα 2 λεμόνια, κομμένο σε ψιλές φέτες 1 κούπα...
πέστροφα-λεμονάτη-με-ρίγανη-καλαβρύτων Τρεις συνταγές με Καλαβρυτινά υλικά. Πέστροφα Καλαβρύτων από Πλανητέρο ή Τριπόταμα, ρίγανη από...
ομελέτα-με-δύο-τυριά Υλικά 700 γρ. πατάτες 3 κουταλιές βούτυρο ελαιόλαδο 100 γρ. φέτα 50 γρ. ανθότυρο 4...
μπακαλιάρος-σκορδαλιάΥλικά για 4 άτομα 4 φιλέτα μπακαλιάρου 2 φλιτζάνια αλεύρι 5 κουταλιές ελαιόλαδο, λίγο ούζο Για...



 


Ψηφοφορίες

Πόσο συχνά καταναλώνετε όσπρια; 113
Πόσο συχνά τρώτε φρούτα; 115
Προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα; 55
Πόσο συχνά τρώτε ψάρι; 86
Βρίσκετε τις εκπομπές μαγειρικής: 84
Ποιά από τις παρακάτω κουζίνες... 186
Τι κάνετε για να διατηρήσετε... 84
Πόσο συχνά καταναλώνετε κόκκινο... 112

jVS by www.joomess.de.

Ψηφίστε

Πόσο συχνά τρώτε φρούτα;

Πόσο συχνά τρώτε φρούτα;

70
Καθημερινά
15
1-2 φορές την εβδομάδα
11
3-4 φορές την εβδομάδα
11
Σπάνια / Δεν τρώω
8
2-3 φορές το μήνα
Add a new response!
» Go to poll »
5 Votes left

jVS by www.joomess.de.