Monday 27th of March 2017

e-syntages
fresh menu leftfresh menu right

 

Συνταγές
Μαγειρική
Γεύσεις
σοκολάτα συνταγες μαγειρικη σαλατα


Μπαχαρικά & Αρωματικά

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 1
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Μια ενότητα αφιερωμένη στα μπαχαρικά, στα αρωματικά φυτά (ή μυρωδικά) και τα βότανα.

Τα μπαχαρικά που εκτός από τις ιδιαίτερες και υπέροχες γεύσεις τους και τα μεθυστικά τους αρώματα, έχουν πολλές και διαφορετικές χρήσεις στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική.

Τα αρωματικά φυτά και βότανα* εκτός απο τη χρήση τους στην κουζίνα, φημίζονται και για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Τα μπαχαρικά και μυρωδικά είναι και αυτά απαραίτητα υλικά στην μαγειρική. Αυξάνουν την νοστιμιά του μαγειρέματος και δεν προσθέτουν λιπαρές ουσίες η θερμίδες.

Στην σημερινή εποχή υπάρχουν εκατοντάδες μυρωδικών και μπαχαρικών που παράγονται και διαθέτουν όλο τον χρόνο από τους παραγωγούς και εισαγωγείς. Επίσης υπάρχουν χιλιάδες μαγείρισσες και μάγειροι που μας διδάσκουν την εμπειρία τους το πώς να χρησιμοποιούμαι για ένα καλό και νόστιμο φαγητό.

Τα στεγνά μπαχαρικά και μυρωδικά, τα κόβετε, ή τα τρίβετε την ώρα που είναι να χρησιμοποιηθούν. Ένα άλλο πρέπει να προσέχετε ότι τα στεγνά μυρωδικά και μπαχαρικά το άρωμά τους είναι περισσότερο δυνατό από τα φρέσκα. Κατά συνέπεια χρησιμοποιείτε το 1/3 σε ξερά που γράφει η συνταγή για φρέσκα.

Κρατάτε όλα τα μπαχαρικά σας και μυρωδικά σε στεγανά δοχεία σε σκοτεινό και ξερό μέρος.
Όταν διπλασιάζετε την συνταγή, ποτέ μην διπλασιάζετε τα μπαχαρικά.
Δοκιμάζετε το μαγείρεμα και προσθέτετε αναλόγως.

Στην λίστα που ακολουθεί παρουσιάζουμε ένα μεγάλο κατάλογο μπαχαρικών και μυρωδικών ή βοτάνων, και αναφερόμαστε εκτενέστερα σε αυτά τα οποία χρησιμοποιούνται στη μαγειρική.

 

* Είναι γνωστό ότι βότανα ονομάζονταν από τον Ιπποκράτη, τον πατέρα της ιατρικής, ο οποίος τα χρησιμοποίησε ευρέως για θεραπευτικούς σκοπούς.

 

 

Μπαχαρικά

 

Βανίλια ξύλο. Η πρωτογενής μορφή της βανίλιας. Χρησιμοποιείτε ολόκληρη σε ξυλαράκια ή μπορούμε να την τρίψουμε στον τρίφτη και να την χρησιμοποιήσουμε στη ζαχαροπλαστική. Βράζοντάς την μπορούμε να φτιάξουμε σιρόπι βανίλιας.

Βανίλια σκόνη Η αρωματική αυτή ουσία χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική, όσο και στη ζαχαροπλαστική και ως αφέψημα. Η παγκόσμια παραγωγή της βανίλιας είναι πάρα πολύ μικρή για να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Κατά συνέπεια, η βανιλλίνη παράγεται επίσης χημικά, η οποία είναι πολύ φτηνότερη από την καθαρή φυσική βανίλια. Η γεύση της βανιλλίνης διαφέρει από αυτή της βανίλιας, δεδομένου ότι η τελευταία περιέχει και πολλές άλλες ενώσεις.

Γαρύφαλλο Χρησιμοποιείται ευρύτατα στην μαγειρική. Επειδή είναι ιδιαίτερα αρωματικό και καυτερό, είναι προτιμότερο να αφαιρείται από το φαγητό πριν σερβιριστεί ή να χρησιμοποιείται σε σκόνη. Συνηθισμένο σε φαγητά της Ανατολής, στην κουζίνα μας χρησιμοποιείται κυρίως σα μπαχαρικό σε γλυκά και κρέατα.

Γλυκάνισο

Δάφνη Στη μαγειρική η δάφνη πρέπει να χρησιμοποιείται σε μικρή ποσότητα (1-2 φύλλα) γιατί έχει πολύ δυνατή γεύση και κάπως πικρή. Επίσης καλό είναι να μπαίνει προς το τέλος τού μαγειρέματος για να αφήσει μεν το άρωμά της αλλά όχι την πικρίλα. Μπαίνει σε σούπες, στιφάδο, ζωμούς, πίκλες, μαρινάδες, κρεατικά και πιάτα με ντομάτες.

Δυόσμος Ο δυόσμος χρησιμοποιείται σαν καρύκευμα ή αφέψημα, σαν αρωματικό και χρησιμοποιείται επίσης στη σαπωνοποιία, τη μυροποιία, τη ζαχαροπλαστική κ.λπ. Χρησιμοποιείται και σε κεφτεδάκια, γεμιστά σε διάφορες σάλτσες, ποτά, γλυκά και αναψυκτικά, ως επίσης και σαν γαρνιτούρα σε διάφορα φαγητά.

Θρούμπι Το χρησιμοποιούμε για να δώσουμε γεύση στα φασόλια, αρακά, κυνήγι και λουκάνικα. Τα φυλλαράκια του άμα ψιλοκοφτούν μπαίνουν σε σούπες και στιφάδα. Στη γεύση μοιάζει με θυμάρι

Θυμάρι Στη μαγειρική χρησιμοποιείται σαν καρύκευμα σε μια μεγάλη ποικιλία φαγητών όπως τα ψάρια, τα κρέατα, τις σάλτσες, τις σούπες, τα λαχανικά, τις σαλάτες, σε ζυμαρικά, σε τυριά, και αυγά.

Κακουλές

Κανέλλα Χρησιμοποιείται με τη μορφή φλούδας και σκόνης σε γλυκά, κρέατα, λικέρ, παγωτά και σε διάφορα είδη κάρυ. Πιο ασφαλής είναι η χρήση της φλούδας γιατί η σκόνη μπορεί να περιέχει και άλλα συστατικά. Εκτός αυτού η φρεσκοτριμμένη φλούδα διατηρεί πιο ατόφιο το άρωμά της.

Κάρυ Ινδιών

Κολίανδρος

Κουκουνάρι

Κύμινο

Κρόκος Πολύ εκλεκτό πανάκριβο μπαχαρικό που δίνει χρώμα και γεύση στα ριζότα, την παέλια και την ψαρόσουπα, μπαίνει στη ζύμη για ψωμί και πίτες, σε τυριά. Στην Κοζάνη φτιάχνουν με κρόκο και ένα οινοπνευματώδες ποτό. Άλλες ονομασίες Ζαφορά, σαφράν

Μαστίχα

Μαχλέπι

Μπαχάρι

Μπούκοβο καυτερό

Μοσχοκάρυδο Το μοσχοκάρυδο περιέχει αιθέριο έλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στη σαπουνοποιία και ως καρύκευμα. Εχει έντονη και κάπως γλυκιά γεύση ενώ χρησιμοποιείται για να δώσει άρωμα σε πολλά αρτοσκευάσματα, σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής, σε κρέατα, λαχανικά, σάλτσες, τυριά και σε ποτά. Κυκλοφορεί σε σκόνη, πιο γευστικό όμως είναι τριμμένο από το φρέσκο καρπό.

Μουστάρδα

α) "Η δυνατή" η οποία έχει πάρα πολύ καυτερή γεύση και είναι φτιαγμένη απο σπόρους μαύρης μουστάρδας
β) "Η μεσαία" ο ποία είναι απο σπόρους κίτρινης μουστάρδας ανακατεμένης με σπόρους μαύρης μουστάρδας
γ) "Η μουστάρδα τραπεζιού" η οποία είναι φτιαγμένη απο σπόρους κίτρινης μουστάρδας που δεν είναι πολύ καυτερή.
δ) " Η γλυκιά μουστάρδα" που περιέχει πρόσθετη ζάχαρη.

Η μουστάρδα σαν αλοιφή παράγεται απο την άλεση των σπόρων μαζί με νερό, ξίδι, κρασί, αλάτι και μυρωδικά. Η μουστάρδα συνοδεύει κυρίως κρύα κρέατα.

Ξυνό

Πάπρικα γλυκιά Πιπέρι φτιαγμένο απο γλυκές κόκκινες πιπεριές.

Πιπέρι λευκό

Πιπέρι μαύρο

Πιπέρι πράσινο

Πιπέρι ροζέ

Πιπεριά καυτερή

Ρίγανη φυτό με χαρακτηριστική οσμή που χρησιμοποιείται ευρύτατα στη χώρα μας, κυρίως ως αρτυματικό.
Σήμερα η χρήση της περιορίζεται ως μυρωδικό σε σαλάτες και σε διάφορα φαγητά και ιδιαιτέρως στα σκαρευτά ψάρια, όπως οι κέφαλοι.

Σαφράν κίτρινο (βλ. Κρόκος)

Σκόρδο Το σκόρδο αποτελεί βασικό στοιχείο στη μαγειρική πολλών χωρών. Έχει έντονη οσμή και χαρακτηριστική καυστική γεύση. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3 και περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, σελήνιο. Χρησιμοποιείται σε ψητά, βραστά, σε σάλτσες, σε σαλάτες, στη σκορδαλιά, σε τουρσιά ενώ τρώγεται και ωμό. Στην αγορά θα το βρούμε εκτός από τη φυσική του μορφή και τριμμένο και νιφάδες αποξηραμένες

Σουσάμι μαύρο

Τσάι μαύρο

Τσίλι (καυτερό, γλυκό) Προέρχεται από νωπούς ή αποξηραμένους καρπούς της γνωστής κόκκινης πιπεριάς τσίλι η οποία περιλαμβάνει ποικιλίες τόσο με καυτερούς όσο και με γλυκούς καρπούς και καλλιεργούνται σε όλες τις τροπικές, υποτροπικές και εύκρατες περιοχές.

 

 

Share

Δείτε επίσης !

» Ρολό με σπανάκι

Υλικά για 8 άτομαΓια τη ζύμη200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις2 αυγάαλάτιΓια τη γέμιση1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο150 γρ.[...]

» Ρώσικη σαλάτα

Υλικά2 πατάτες2 καρότα μικρά ή 1 μεγάλο½ φλυτζάνι του τσαγιού αρακάς2 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμέναμαγιονέζαΓια τη μαγιονέζα1 κουταλιά[...]

» Σκορδόψωμο

Υλικά για 4 άτομα4 φέτες ψωμί2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο1 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο ή μαργαρίνη1 κουταλάκι γλυκού ψιλοκομμένο[...]

» Καλώς ήρθατε στο e-syntages

 Επιλέξαμε και προτείνουμε για εσάς{loadposition epiloges} Σας καλωσορίζουμε στο e-syntages (οι συνταγές)  και σας ευχόμαστε καλή πλοήγηση και καλή[...]

» Κρεμμύδια στο φούρνο

Υλικά για 4 άτομα6 μέτρια ξερά κρεμμύδια1½ κουταλιά μαργαρίνη100 ml γάλα εβαπορέ100 ml κρέμα γάλακτος4 κουτ. σούπας αλεύρι1 πρέζα τριμμένο[...]

» Σπαγγέτι με σάλτσα καρότο

Υλικά για 4 άτομα1/2 κιλό μακαρόνια σπαγγέτι Νο 61 κονσέρβα ψιλοκομμένες αποφλοιωμένες ντομάτες1 μεγάλο κρεμύδι ξερό, ψιλοκομμένο1[...]

» Σχετικά

 Σας καλωσορίζουμε στο e-syntages (οι συνταγές) ! Το e-syntages δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2009 και είναι το αποτέλεσμα της αγάπης μας για τη[...]

» Πιπεριές γεμιστές με ανθότυρο

Υλικά4-5 πιπεριές μακριές (κέρατα)1 πακετάκι (300 γρ περίπου) ανθότυρο3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένη ντομάτα (φρέσκια ή κονσέρβα)1[...]

» Αλάτι, καρδιά και καρκίνος

{loadposition Article_adv}Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την καρδιά, ενώ μόνο οι αλατισμένες τροφές σχετίζονται με[...]

» Μπρόκολο ογκρατέν

Υλικά για 4 άτομα1 μεγάλο ή 2 μικρά μπρόκολα1 μικρό κουτάκι κρέμα γάλακτος4 φέτες μπέικον ή ζαμπόν1 μπολάκι τριμμένη φέτα ή άλλο τυρί της[...]

» Μήλα με κουκουνάρι και μαυροδάφνη

Υλικά για 4 άτομα4 μήλα κίτρινα3 κουταλιές βούτυροχυμό ενός λεμονιού120 γρ. ζάχαρη80 γρ. κουκουνάρι6 κουταλιές μαυροδάφνη{loadposition[...]

» Τυροψωμάκια

   Υλικά1 πακέτο μαργαρίνη1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 gr)1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (500gr)1 μπολ διάφορα τυριά τριμμένα (π.χ. γκούντα,[...]

» Πατατοσαλάτα

Υλικά για 4 άτομα3 μεγάλες πατάτες4 - 5 φέτες ζαμπόν1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο σέλινο4 κουταλιές της σούπας (γεμάτες)[...]

» Πιπεριές γεμιστές

Υλικά για 4 άτομα 4 μεγάλες πράσινες μακρόστενες πιπεριές4 κουταλιές της σούπας τυρί φέτα τριμμένο2 φέτες μπέικον (ψιλοκομμένες)Αλάτι,[...]

» Ταλιατέλες με πιπεριές, μαύρες ελιές και κάπαρη

Υλικά για 4 άτομα400 γρ. ταλιατέλες1 κόκκινη πιπεριά1 πράσινη πιπεριά80 γρ. μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι και ψιλοκομμένες1 σκελίδα σκόρδο1[...]

» Κρεμμύδια γεμιστά με Cottage και παρμεζάνα

Υλικά (Μερίδες συνταγής 4)8 μέτρια κρεμμύδια2 καρότα200 γρ. Cottage cheese2 κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά2 κουταλιές σούπας τριμμένη[...]

Δοκιμάστε...

ταραμοσαλάτα-παραδοσιακήΥλικά 150 γρ. ταραμά 5 φέτες ψωμί άσπρο μόνο την ψίχα χυμό από 1 1/2 λεμόνι 1 μικρό κρεμμύδι ξερό...
μπριάμιΥλικά 1 κιλό μελιτζάνες 1 κιλό κολοκυθάκια 1 κιλό πατάτες 5 - 6 πράσινες πιπεριές 1/2 κούπα...
χοιρινό-με-δενδρολίβανοΥλικά για 4 άτομα 4 χοιρινά φιλέτα 1 κουταλιά τσέρυ 2 κλαράκια δενδρολίβανο 2 κουτ. γλυκού κορν...
σούπα-με-φυστικοβούτυρο Υλικά 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 2 ψιλοκομμένα μέτρια κρεμμύδια 2 ψιλοκομμένες μεγάλες...



 


Ψηφοφορίες

Ποιά από τις παρακάτω κουζίνες... 187
Πόσο συχνά τρώτε φρούτα; 116
Τι κάνετε για να διατηρήσετε... 87
Βρίσκετε τις εκπομπές μαγειρικής: 87
Πόσο συχνά τρώτε ψάρι; 88
Πόσο συχνά καταναλώνετε όσπρια; 116
Πόσο συχνά καταναλώνετε κόκκινο... 114
Προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα; 56

jVS by www.joomess.de.

Ψηφίστε

Προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα;

Προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα;

26
Μερικές φορές
18
Πάντα ή σχεδόν πάντα
12
Ποτέ - Σπάνια
Add a new response!
» Go to poll »
5 Votes left

jVS by www.joomess.de.