Λαχανικά

Ντολμαδάκια μυρωδάτα με αμπελόφυλλα

Υλικά

  • 1 ποτήρι λάδι
  • 1 φλιτζάνι ρύζι
  • 1 φλιτζάνι πλιγούρι
  • 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κ. σούπας ξερό δυόσμο
  • 3 κ. σούπας πελτέ τομάτας
  • Πάπρικα γλυκιά
  • αμπελόφυλλα

Εκτέλεση

  1. Ζεματάτε τα αμπελόφυλλα σε αλμυρό νερό. Τα σουρώνετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.
  2. Σε μπολ, ρίχνετε το λάδι, τα κρεμμύδια το πλιγούρι, και το ρύζι. Ανακατεύετε καλά και συνεχίζετε ρίχνοντας 3 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας, μία κουταλιά της σούπας δυόσμο και λίγη πάπρικα και ανακατεύετε με το πιρούνι. Τέλος προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.
  3. Παίρνετε ένα - ένα τα αμπελόφυλλα, βάζετε στο καθένα λίγη (1 κουταλάκι του γλυκού) από τη γέμιση που ετοιμάσατε και τα τυλίγετε προσέχοντας να μην αφήνετε κενά και βγει η γέμιση μέσα στην κατσαρόλα. Για σωστό τύλιγμα, αφού τα γυρίσετε μια φορά σαν ρολάκι, μαζεύετε τις άκρες από δεξιά και αριστερά και συνεχίζετε να μαζεύετε σαν ρολάκι.
  4. Τα τοποθετείτε σε μια κατσαρόλα, ξεκινώντας κάθε φορά κύκλους από έξω προς τα μέσα! Θα πρέπει να τα τοποθετείτε σφιχτά για να μην κουνιούνται κατά το βράσιμο και βγει η γέμιση. Όταν τελειώσετε ρίξτε νερό, τόσο ώστε να μην τα καλύψει τελείως. Πριν τα βάλετε να βράσουν καλύψτε τα από πάνω με ένα βαρύ πιάτο (θα τα κρατάει στη θέση τους!)
  5. Τα αφήνετε να βράσουν.


Συμβουλή: Σερβίρονται ζεστά με μια κουταλιά γιαούρτι! Σούπερ!

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας από το www.dietup.gr

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Υλικά

  1. 550 γρ.αμπελόφυλλα
  2. 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  3. 2 λεμόνια, κομμένο σε ψιλές φέτες
  4. 1 κούπα λάδι
  5. 1 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
  6. 2 κουταλιές δυόσμο ψιλοκομμένο
  7. ½ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  8. 2 κούπες ρύζι Καρολίνα
  9. Αλάτι και φρέσκο-τριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ξεπλένετε με άφθονο κρύο νερό τα αμπελόφυλλα, αν είναι φρέσκα και τα ζεματάτε για 5' λεπτά σε καυτό νερό, και τα στραγγίζετε σε τρυπητό. Αν τα φύλλα είναι προκατασκευασμένα τα χωρίζετε ένα-ένα και τα ξεπλένετε με άφθονο νερό.
  2. Ξεπλένετε το ρύζι με κρύο νερό και το στραγγίζετε. Σοτάρετε το κρεμμύδι, προσθέτετε το ρύζι, το μαϊντανό, άνηθο, αλάτι πιπέρι και μία κούπα ζεστό νερό το ανακατεύετε καλά να ενωθούν και το βράζετε για 5 λεπτά περίπου. Το σκεπάζετε να φουσκώσει λίγο το ρύζι.
  3. Στρώστε μερικά κληματόφυλλα στο πάτο της κατσαρόλας. Βάζετε στο κάθε αμπελόφυλλο από ένα κουταλάκι από το μίγμα του ρυζιού. Το διπλώνετε σαν ένα μικρό χοντρό πούρο και τοποθετείτε τα ντολμαδάκια σε μία κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο σε σειρές. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία αυτή μέχρι να τελειώσει το μίγμα.
  4. Σε κάθε στρώση προσθέτετε 3-4 ψιλές φέτες λεμονιού. Περιχύνετε από πάνω το υπόλοιπο λάδι, το αλατοπίπερο και 3 κούπες ζεστό νερό. Βάζετε δε ένα ανάλογα βαρύ πιάτο, για να κρατήσει τα ντολμαδάκια περιορισμένα για να μην ανοίξουν.
  5. Το αφήνετε να σιγοβράσουν, σκεπασμένα για μία ώρα περίπου. Σβήνετε την φωτιά και τα αφήνετε μισό-σκεπασμένα ώσπου να απορροφήσουν όλα τα υγρά τους.
  6. Σερβίρονται κρύα η ζεστά, σαν ορεκτικά.


Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας από το www.dietup.gr

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Ζώδια και Προβλέψεις.