Κρεατικά - Χοιρινό

Χοιρινό μπούτι με μέλι και πορτοκάλι

Υλικά

  • 4 κιλά μπούτι χοιρινό
  • χυμός δύο πορτοκαλιών
  • 2 πορτοκάλια σε φέτες
  • 1 ξινόμηλο σε φέτες
  • ½ φλιτζάνι μέλι
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό γλυκό
  • 1 φλιτζάνι κρασί άσπρο
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 2 ξυλαράκια κανέλας
  • 10 γαρίφαλα
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • λίγο ρίγανη
  • αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Αρχικά πλένετε καλά το χοιρινό και το αλατοπιπερώνετε. Ανοίγετε μικρές σχισμούλες στο χοιρινό και τοποθετείτε μέσα σε αυτές μικρά κομματάκια σκόρδου. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε το χυμό πορτοκαλιού, το μέλι, τα κρασιά, την κανέλα, τα γαρίφαλα, τη μια σκελίδα σκόρδο, τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι. Βάζετε το χοιρινό μέσα σε στη μαρινάδα, το σκεπάζετε με διαφανή μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για 24 ώρες. Κατά διαστήματα το γυρίζετε ώστε να μαριναριστεί από όλες του τις πλευρές.
  2. Την επόμενη μέρα βάζετε το χοιρινό σε μια γάστρα ή σε ένα ταψί, το περιχύνετε με τη μαρινάδα και προσθέτετε λίγο νερό. Το σκεπάζετε με τις φέτες του πορτοκαλιού και του μήλου, καλύπτετε το σκεύος ή βάζετε πάνω από το ταψί αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε 180 ºC για περίπου 3 ½ ώρες.
  3. Κατά διαστήματα το γυρίζετε και το περιβρέχετε με το ζουμί του.
  4. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό. Προς το τέλος αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και αφήνετε το χοιρινό να ροδίσει.


Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας από το www.dietup.gr

Χοιρινό μπούτι με δεντρολίβανο

Υλικά για 2 μερίδες

  • ½ κιλό χοιρινό μπούτι
  • πιπέρι
  • 2 κτ.σ λάδι
  • χυμός 1 λεμονιού
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανός
  • ½ κρασοπότηρο άσπρο κρασί
  • 2 μέτριες πατάτας

Εκτέλεση

  1. Πλένετε, κόβετε, πιπερώνετε το κρέας και το τοποθετείτε σε μια λεκάνη.
  2. Ανακατεύετε τον χυμό λεμονιού με τα φυλλαράκια δεντρολίβανου, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το σκόρδο, το λάδι και περιχύνετε το κρέας.
  3. Αφήστε το κρέας μέσα στη μαρινάτα για 2 ώρες πριν το μαγειρέψετε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα να πάει παντού.
  4. Μετά από 2 ώρες ...
  5. Με ένα πιρούνι πάρτε το κρέας και βάλτε το σε αντικολλητικό πιρέξ.
  6. Πλύντε , κόψτε τις πατάτες στα 4 και βάλτε τις στο ταψί.
  7. Στην μαρινάτα που έχει μείνει στη λεκάνη προσθέστε το κρασί και ½ ποτήρι νερό και ανακατέψτε. Με το μείγμα αυτό περιχύστε το κρέας με τις πατάτες.
  8. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
  9. Ανεβάστε στους 200 βαθμούς και ψήστε για 10 λεπτά ακόμα.


Ανδρουλάκη Καλλιόπη
Διατροφολόγος Διαιτολόγος
Καθηγήτρια ΤΕΙ Κρήτης

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας από το www.dietup.gr

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Ζώδια και Προβλέψεις.