Κρεατικά - Χοιρινό

Carne Gizado: Βραστό κρέας με λαχανικά

 

Υλικά

  • 1 κιλό κρέας σε κομματάκια ( χοιρινό ή μοσχάρι)
  • 4-5 άσπρες πατάτες
  • 1 κιλό ρίζα μανιόκα (mandioca ή cassava)
  • 3 μέτριες γλυκοπατάτες
  • 3 πράσινες μπανάνες
  • 3 κρεμμύδια
  • Αλάτι, σκόρδο, ξύδι, φύλλα δάφνης, πιπέρι (για το μαρινάρισμα)
  • πάπρικα

Εκτέλεση

  1. Πλύντε και καθαρίστε το κρέας από περισσεύματα λίπους και μαρινάρετέ το με το αλάτι, σκόρδο, ξύδι, δάφνη, πιπέρι αφήνοντάς το στο ψυγείο όλο το βράδυ.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάλτε το μαριναρισμένο κρέας με 3 κρεμμύδια και ½ κούπας λάδι. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα.
  3. Βάλτε όλα τα λαχανικά στην κατσαρόλα με το κρέας καλύπτοντας με νερό. Μαγειρέψτε έως ότου να γίνουν τα λαχανικά.
  4. Πασπαλίστε με αλάτι, σκόρδο, δάφνη, πάπρικα και πιπέρι.

 

Πηγή: www.asante.gr
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Ψητό χοιρινό με κρασί πόρτο και πορτοκάλι

Υλικά για 10 - 12 μερίδες

  • 4 κιλά χοιρινό μπούτι χωρίς πέτσα
  • 2 πορτοκάλια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 20 γαρίφαλα


Για το γλασάρισμα

  • 1/2 φλυτζάνι μαρμελάδα πορτοκάλι
  • 1/4 φλυτζάνι κρασί πόρτο
  • 1/4 φλυτζάνι μαύρη ζάχαρη
  • 1/4 φλυτζάνι χυμό πορτοκάλι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
  2. Χαράζουμε όλο το κρέας σε βάθος μισού εκατοστού ώστε να σχηματίζουμε ρόμβους στην επιφάνεια.
  3. Σε ένα βαθύ ταψί ρίχνουμε ένα φλυτζάνι νερό, το τοποθετούμε στην πιο χαμηλή σχάρα του φούρνου και βάζουμε το κρέας πάνω στη σχάρα του ταψιού.
  4. Φτιάχνουμε το γλάσο ως εξής: σε μία κατσαρόλα ανακατεύουμε τη μαρμελάδα, τη ζάχαρη, το κρασί και το χυμό πορτοκαλιού σε δυνατή φωτιά για 1 - 2 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 8 - 10 λεπτά ανακατεύοντας.
  5. Αλείφουμε το κρέας με το 1/4 του γλάσου.
  6. Καλύπτουμε την επιφάνεια του κρέατος με φέτες πορτοκαλιού, τις στηρίζουμε με οδοντογλυφίδες και με το γαρίφαλο και αλείφουμε με λίγο γλάσο ακόμη.
  7. Ψήνουμε το κρέας για 30 λεπτα, αλείφοντας κάθε 15 λεπτά με γλάσο.
  8. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά, περιχύνοντας το κάθε τόσο με τους χυμούς από το ταψί μέχρι να καραμελώσει το γλάσο.
  9. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και περιμένουμε 15 λεπτά για να κρυώσει. Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες χωρίς να αφαιρέσουμε τις φέτες πορτοκαλιού.
  10. Σεβίρεται κομμένο σε φέτες χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.


Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Ζώδια και Προβλέψεις.