Κρεατικά - Μοσχάρι / Βοδινό

Μοσχαράκι Μπουργκινιόν (Bourguignon)

Υλικά (Mερίδες 2 / Θερμίδες ανά μερίδα: 460 kcals)

  • 1/2 κιλό μοσχάρι σε κύβους (σπάλα)
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 2 καρότα κομμένα σε χοντρές ροδέλες,
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους,
  • 2 μεγάλες ψιλοκομμένες τομάτες
  • 1/2 φλιτζάνι μανιτάρια κονσέρβας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 1 1/2 ποτήρια ζωμός λαχανικών
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ροδίστε το μοσχαράκι στο ελαιόλαδο μέχρι να πάρει ομοιόμορφο χρώμα.
  2. Προσθέστε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια, τα καρότα και το φύλλο δάφνης και ανακατέψτε με ξύλινη κουτάλα για λίγα λεπτά.
  3. Σβήστε με το κρασί.
  4. Προσθέστε την τομάτα, το πιπέρι και λίγο αλάτι.
  5. Καλύψτε το φαγητό με τον ζωμό λαχανικών και βράστε για 1 ώρα περίπου σε μέτρια φωτιά.


Ανδρουλάκη Καλλιόπη
Διατροφολόγος Διαιτολόγος
Καθηγήτρια ΤΕΙ Κρήτης

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας από το www.dietup.gr

Μοσχαράκι με χυλοπίτες

Υλικά για 4 άτομα

  • 800 γρ μοσχαρίσιο κρέας κομμένο σε μερίδες
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ποτήρι κρασί της αρεσκείας σας
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτέ
  • 4 ώριμες ντομάτες στον τρίφτη (ή μια συσκευασία έτοιμη ντομάτα στον τρίφτη)
  • ½ κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, κανέλλα σε σκόνη, 2 φύλλα δάφνης
  • 500γρ χυλοπίτες
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο ή 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή 2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη

Εκτέλεση

  1. Βάλτε σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο τόσο ώστε να καλυφθεί ο πάτος. Τσιγαρίστε τα κομμάτια του κρέατος. Μόλις πάρουν χρώμα ρίξτε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Τσιγαρίστε για λίγο και στη συνέχεια ρίξτε τον πελτέ. Αφήστε για 5 λεπτά και σβήστε με το κρασί. Στη συνέχεια προσθέστε την τομάτα, τα φύλλα δάφνης, τη ζάχαρη, το μπαχάρι και λίγο νεράκι. Αφήστε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα.
  2. Εντωμεταξύ, βράστε τις χυλοπίτες σε άφθονο αλατισμένο νερό. Στραγγίστε και περιχύστε τις με καυτό ελαιόλαδο, μαργαρίνη ή βούτυρο ανάλογα με την προτίμηση σας.
  3. Σερβίρετε βάζοντας χυλοπίτες περιμετρικά στο πιάτο και στο κέντρο αφήστε χώρο για να βάλετε το μοσχαράκι με τη σάλτσα.


Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας από το www.dietup.gr

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Ζώδια και Προβλέψεις.