Κρεατικά - Αρνί / Κατσίκι

Αρνί tagine

Αρνί tagine

Mαροκινή απόλαυση!

 

Υλικά
• 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
• 900 γρ.αρνίσιο κρέας,κομμένο σε κομματάκια(3,5 εκατοστών περίπου)
• 2 κουταλάκια του γλυκού πάπρικα
• 1/4 κουταλάκι του γλυκού κουρκούμη (turmeric)
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
• 1/4  κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
• 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
• 1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο
• 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού σαφράν
• 3/4 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
• 3/4 κουταλάκι του γλυκού κολίανδρος
• 2 μεσαία κρεμμύδια κομμένα σε μικρά κυβάκια
• 5 καρότα, ξεφλουδισμένα, κομμένα στα 4 και μετά κομμένα σε λεπτές λωρίδες
• 3 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
• 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο τριμμένο τζίντζερ
• ξύσμα από 1 λεμόνι
• 1 κονσέρβα ζωμό από κοτόπουλου (400 γρ. περίπου)
• 1 κουταλιά της σούπας πάστα λιαστής τομάτας
• 1 κουταλιά της σούπας μέλι
• 1 κουταλιά της σούπας κορνφλάουρ (προαιρετικά)
• 1  κουταλιά της σούπας νερό (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Τοποθετήστε το αρνί σε ένα μπωλ, ρίξτε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και αφήστε το στην άκρη.
  2. Σε μία μεγάλη σακούλα τροφίμων ( που κλείνει) βάλτε και ανακατέψτε καλά την πάπρικα,το turmeric, το κύμινο, το πιπέρι, την κανέλλα, το γαρίφαλο, το κάρδαμο,το αλάτι,το τζίντζερ, το σαφράν, την σκόνη σκόρδου και τον κορίανδρο. Προσθέστε στην σακούλα το αρνί και στριφογυρίστε το για να πάει παντού το μίγμα των μπαχαρικών. Τοποθετήστε στο ψυγείο για 8 ώρες ( το λιγότερο) .
  3. Ζεστάνετε την 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προοσθέστε το 1/3 του αρνιού και τηγανίστε μέχρι να πάρει καστανό χρώμα. Βγάλτε το, βάλτε το σε ένα πιάτο και κάντε το ίδιο με το υπόλοιπο αρνί. Βάλτε τα κρεμμύδια και τα καρότα στην άδεια κατσαρόλα και μαγειρέψτε για 5 λεπτά. Προσθέστε το φρέσκο σκόρδο και το τζίντζερ και συνεχίστε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά. Βάλτε το αρνί στην κατσαρόλα και προσθέστε το ξύσμα από το λεμόνι, τον ζωμό, την πάστα τομάτας και το μέλι.
  4. Αφήστε να πάρει μία βράση, μετά χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε και μαγειρέψτε για 1 1/2  με 2 ώρες ,ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι το κρέας να είναι μαλακό.
    Αν το ζουμί είναι πολύ αραιό μπορείτε να το κάνετε πιο πηχτό προσθέτοντας κόρνφλαουρ και νερό 5' πριν τελειώσετε το μαγείρεμα.

 

Πηγή: www.asante.gr
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Κατσικάκι φρικασέ

Υλικά

  • 1 - 1½ κατσίκι μπούτι ή σπάλα
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 μαρούλια πλυμένα και κομμένα
  • 1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 κρόκους αυγού
  • χυμό δύο λεμονιών

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε το κρέας σε μερίδες και το σωτάρουμε με το λάδι μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τα κρεμμύδάκια και τον άνιθο και ανακατεύουμε. Μετά βάζουμε και το μαρούλι, αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε 3/4 του φλυτζανιού ζεστό νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
  2. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και με μια κουτάλα παίρνουμε ζωμό από το φαγητό και ρίχνουμε μέσα στα αυγά εναλλάξ ζωμό και χυμό λεμονιού, χτυπώντας συνεχώς.
  3. Προσθέτουμε το αυγολέμονο στο φαγητό και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Ζώδια και Προβλέψεις.