Κρεατικά - Αρνί / Κατσίκι

Κοκορέτσι

Υλικά

  • 2 συκωταριές αρνίσιες με γλυκάδια
  • επιπλέον γλυκάδια
  • 2 αρνίσιαες σκέπες (μπόλιες)
  • 2 κιλά αρνίσια εντεράκια
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • αλάτι και πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τα έντερα καλά και με ένα ξυλάκι (στρογγυλή βέργα από κλαδί χωρίς τη φλούδα) τα γυρίζετε μέσα-έξω και τα ξαναπλένετε. Το πλύσιμο γίνεται καλύτερα αν εφαρμόσετε τη μία άκρη από τα έντερα στη βρύση σας.
  2. Μετά τα βάζουμε σε μια λεκάνη με το χυμό λεμονιού, να ασπρίσουν και να σφίξουν. Κόβουμε τα εντόσθια σε μέγεθος καρυδιού και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Αλατοπιπερώνουμε και αρχίζουμε να τα περνάτε στη σούβλα εναλλάξ χωρίς να αφήνουμε κενά μεταξύ τους (τα πιέζουμε ελαφρά). Τα τυλίγουμε γύρω-γύρω με τις σκέπες. Μετά τυλίγουμε σφιχτά με τα έντερα.
  3. Ψήνουμε στα κάρβουνα, προσέχοντας η φωτιά να μην είναι πολύ δυνατή γιατί το κοκορέτσι θα ψηθεί εξωτερικά και από μέσα δεν θα έχει ψηθεί, γυρίζοντας της σούβλα κάθε τόσο ή αν έχουμε μοτέρ σε χαμηλή ταχύτητα. Προσέχουμε επίσης να μη στεγνώσει.
  4. Αν δεν ψήσουμε στα κάρβουνα, μπορούμε αφαιρώντας τη σούβλα να βάλουμε το κοκορέτσι σε ταψί να ψηθεί στον φούρνο. Μην προσθέσετε νερό, γιατί "βγάζει" πολλά υγρά. Αλείφετε συχνά με λάδι ή βούτυρο.

 

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Φρυγαδέλια

Υλικά

  • 1 μεγάλη αρνίσια μπόλια
  • 1 αρνίσιο συκώτι
  • 4 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
  • 1/2 φλυτζάνι τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε το συκώτι σε μικρά κομματάκια και το βάζουμε σε ένα μπολ, όπου προσθέτουμε το σκόρδο, το μαϊντανό, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
  2. Ζεματίζουμε τη μπόλια και την απλώνουμε καλά στο τραπέζι, όπου βγάζουμε και πετάμε τα χοντρά και σκληρά μέρη της.
  3. Κόβουμε τη μπόλια σε μακρόστενα κομμάτια και σε κάθε ένα τοποθετούμε 1 κουταλάκι γέμιση (κατά μήκος) και δίνουμε μακρόστενο σχήμα. Στη συνέχεια τυλίγουμε.
  4. Τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο για 2 - 3 λεπτά από κάθε πλευρά.
  5. Σβήνουμε με λεμόνι.

Αν θέλουμε μπορούμε να τα ψήσουμε για 35 - 40 λεπτά στους 200 βαθμούς, γυρίζοντας μέχρι να ροδοκοκκινίσουν από όλες τις πλευρές. Σερβίρουμε σε πιατέλα με κομμένο λεμόνι.

 

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Ζώδια και Προβλέψεις.