Κρασιά

Βιβλία που συνιστούμε

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ

Συγγραφέας:ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ Γ.
Εκδόσεις: ΙΩΝ

Άλλο ένα ακόμα βιβλίο από τον καθηγητή Γαστρονομικής τέχνης κ. Γ. Κλειδαρά, που αφορά ότι έχει να κάνει με την Παραγωγή, τα Είδη και το Σερβίρισμα του Κρασιού. Μέσα από τις έγχρωμες φωτογραφίες των Ποτών και τους πίνακες, ο αναγνώστης μαθαίνει από πού προέρχεται το κάθε ρόφημα-ποτό, τρόπους παραγωγής του και συνταγές, με τι μπορεί να συνδυαστεί κλπ.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ

Συγγραφέας:ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ
Εκδόσεις: ΨΥΧΑΛΟΣ

Με αυτό το βιβλίο θα μάθετε την διαδικασία του σωστού σερβιρίσματος και τη διαδικασία επιλογής του κρασιού, θα ταξιδέψετε στην ιστορία του ελληνικού κρασιού, ενώ παράλληλα θα ξεναγηθείτε στο αμπέλι και στο οινοποιείο, ώστε
να παραβρεθείτε στη γέννησή του!

 

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΜΠΕΛΟΥ

Συγγραφέας: ΤΣΕΤΟΥΡΑΣ Λ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Εκδόσεις: ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ Α.
Χρονολογία 'Εκδοσης: 2009

Στις σελίδες του βιβλίου θα βρείτε βήμα-βήμα οδηγίες για την παραγωγή εύγευστου και υψηλής ποιότητας κρασιού, χωρίς χημικά και επιβλαβή πρόσθετα. Θα ανακαλύψετε πολλά μικρά μυστικά για κάθε στάδιο παραγωγής του κρασιού, από την επιλογή του μούστου και του δοχείου φύλαξης, μέχρι την οινοποίηση και την εμφιάλωση, που θα σας εξασφαλίσουν άριστο αποτέλεσμα!

Εξετάζονται οι κανονισμοί βιολογικής οινοποίησης, ο εξοπλισμός οινοποίησης, η φυτοπροστασία της βιοκαλλιέργειας, η λευκή και ερυθρή οινοποίηση, καθώς και οι ασθένειες και αλλοιώσεις των κρασιών. Σε ειδικό παράρτημα περιγράφονται οι απαραίτητες μετρήσεις - αναλύσεις στο μούστο και στο κρασί. Ο αναγνώστης θα βρει επίσης ξενόγλωσση και ελληνική βιβλιογραφία, ειδικό "γλωσσάρι του κρασιού", καθώς και τις κυριότερες προσβολές στο αμπέλι σε φωτογραφίες.

ΚΑΝΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΚΡΑΣΙ

Συγγραφέας: ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ
Εκδόσεις: ΨΥΧΑΛΟΣ

Στο μικρό αυτό βιβλίο θα βρείτε συμβουλές για το πώς θα φτιάξετετε το δκό σας κρασί με τον απλούστερο δυνατό τρόπο,αλλά και συμβουλές για την προσέγγιση της οινοποίησης κρασιών ποιότητας π.χ με τη βοήθεια του δρύινου βαρελιού.Από ποιές περιοχές της Ελλάδας θα αγοράσετε σταφύλια; Ποιά η σημασία της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια της ζύμωσης;Τι προσφέρει το οξυγόνο,ο μεγάλος φίλος και εχθρός του κρασιού;Mια εισαγωγή στην γευσιγνωσία του κρασιού και άλλες πολύτιμες συμβουλές.

 

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ

Συγγραφέας: ΛΑΖΑΡΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Εκδόσεις: ΨΥΧΑΛΟΣ

Η ελληνική γεύση γίνεται ολοένα και πιο διεθνής, με τα ελληνικά κρασιά να ακολουθούν αυτή την εξέλιξη.
Σκοπός της νέας και αναλυτικής μελέτης του Κων. Λαζαράκη είναι η καταγραφή των περιοχών και των ανθρώπων που κινούν τα νήματα στην αναπτυσσόμενη ελληνική βιομηχανία κρασιού.
Μέσα στο βιβλίο ο συγγραφέας παραθέτει την ελληνική νομοθεσία σε θέματα οίνου, παρουσιάζει ειδικές κατηγορίες κρασιού όπως τη ρετσίνα, κρασιά από σπάνιες τοπικές ποικιλίες, καθώς και διεθνείς ποικιλίες όπως το Cabernet Sauvignon.
Ο πυρήνας του βιβλίου περιέχει έγκυρες πληροφορίες για τους πιο γνωστούς Έλληνες παραγωγούς, γλωσσάρι με χρήσιμους όρους, αλλά και 11 χάρτες με τις κύριες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας.

 

 

 

 

 

 

 

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΤΟ ΚΡΑΣΙ

Συγγραφέας: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΑΝΝΟΣ
Εκδόσεις: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Βασικές γνώσεις και απλές δεξιότητες μεταβάλλουν την κατανάλωση του κρασιού σ' ένα προκλητικό παιχνίδι των αισθήσεων. Ανακαλύψτε τον κόσμο που κρύβεται σε κάθε γουλιά του, μέσα από τις σελίδες αυτού του κατατοπιστικού βιβλίου-οδηγού.

Συγκεκριμένα, μάθετε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για:
- τις ποικιλίες οιναμπέλου και τα είδη οινοποίησης
- την τέχνη και τα μυστικά της γευστικής δοκιμής (χρώμα, άρωμα, γεύση του κρασιού, κατάλληλο ποτήρι, ιδανικές θερμοκρασίες κατανάλωσης)
- τη δημιουργία της δικής σας κάβας
- το σωστό σερβίρισμα και το αρμονικό πάντρεμα κρασιού με το φαγητό.

(ΒΡΑΒΕΙΟ GOURMAND 2006)

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Ζώδια και Προβλέψεις.