Κιμάς

Μαντί από την Καπαδοκία (πουγκάκια με κιμά και κόκκινη σάλτσα)

Υλικά για 6 άτομα
Για τη ζύμη

  • 1 νεροπότηρο αλεύρι
  • 2 αβγά
  • Αλάτι


Για τη γέμιση

  • 350 γρ. κιμά
  • 2 κρεμμυδάκια
  • μαιντανό
  • μαύρο πιπέρι
  • Πάπρικα
  • Αλάτι


Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 1 πιπεριά
  • 1 τομάτα
  • αλάτι
  • 1 κ.σ.πελτέ ντομάτας
  • λίγο ζάχαρη
  • Σος γιαουρτιού
  • 6 σκελίδες σκόρδου
  • 2 φλιτζάνια αγελαδινό γιαούρτι

Εκτέλεση

  1. Μαντί (πουγκάκια με κιμά): Σε ένα μπολ ρίχνετε το αλεύρι, 2 αβγά, αλάτι, λίγο νερό και ετοιμάζετε τη ζύμη δίνοντάς της το σχήμα μιας χοντρής μπαγκέτας. Τη μοιράζετε σε δυο κομμάτια, τη ξαναζυμώνετε και τη πλάθετε σε δυο μπαλάκια.
  2. Ρίχνετε μέσα στον ωμό κιμά 2 μικρά ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένο μαϊντανό, μπόλικο μαύρο πιπέρι, πάπρικα, αλάτι και τον ζυμώνετε.
  3. Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια με έναν πλάστη ανοίγετε φύλλο τα δύο μπαλάκια. Κόβετε το φύλλο σε λωρίδες, στη συνέχεια κάθε λωρίδα σε πολύ μικρά κομματάκια στα οποία βάζετε λίγη από τη γέμιση και τα κλείνετε σαν πουγκάκια.
  4. Σάλτσα ντομάτας: Ρίχνετε σε ένα τηγάνι λίγο λάδι, ψιλοκόβετε μια πιπεριά και τη σοτάρετε. Ψιλοκόβετε μια ντομάτα την οποία ρίχνετε στο τηγάνι να τσιγαριστεί με την πιπεριά. Προσθέτετε αλάτι, ανακατεύετε και στη συνέχεια ρίχνετε 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας και 1 κουταλάκι ζάχαρη. (αντί για φρέσκια ντομάτα και πελτέ πάρτε έτοιμη ψιλοκομμένη ντομάτα από σούπερ μάρκετ). Ανακατεύετε, προσθέτετε νερό μέχρι να καλυφθούν τα υλικά και αφήνετε να βράσει.
  5. Βάζετε τα πουγκάκια να βράσουν μέσα σε λίγο ζεματιστό νερό για περίπου 10 λεπτά και μόλις είναι έτοιμα τα σερβίρετε στα πιάτα μαζί με λίγο ζουμάκι. Ρίχνετε σε κάθε πιάτο 3 - 4 κουταλιές από τη σάλτσα τομάτας-πιπεριάς.
  6. Σάλτσα γιαουρτιού. Σε ένα γουδί, ρίχνετε αλάτι, 5-6 σκελίδες σκόρδο και τα κοπανάτε. Σε μπολάκι βάζετε γιαούρτι, προσθέτετε το μείγμα από το σκόρδο και ανακατεύετε. Ρίχνετε σε κάθε πιάτο από δύο κουταλιές σάλτσα γιαουρτιού κα το σερβίρετε στο τραπέζι.


Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας από το www.dietup.gr

Κεφτεδάκια…τα κλασικά!

Υλικά

  • ½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό
  • 1 αυγό
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 φέτες ψωμί τρίμμα (χωρίς την κόρα)
  • 1 ποτήρι αλεύρι
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί, το μαϊντανό, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και το αυγό. Προσθέτουμε λίγο νερό και λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ώστε να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
  2. Τα πλάθουμε σε μικρά στρογγυλά μπαλάκια και τα πασπαλίζουμε με αλεύρι.
  3. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, τοποθετούμε τα κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν.


Σημείωση
Για να γίνουν τα κεφτεδάκια πιο αφράτα και αρωματικά μπορείτε να ρίξετε στη ζύμη λίγο κονιάκ ή ούζο.
Το ψωμί να είναι κατά προτίμηση μπαγιάτικο (το βάζουμε πρώτα σε ένα μπολ με νερό για να μαλακώσει και μετά το στύβουμε καλά).

 

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας από το www.dietup.gr

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Ζώδια και Προβλέψεις.