Κέϊκ / Τσουρέκια

Σταφιδόψωμο

Υλικά

  • 2 ½ φλιτζάνια (περίπου 400γρ) σταφίδες μαύρες
  • 5 ½ φλιτζάνια αλεύρι (700γρ) αλεύρι
  • 1 ¼ φλιτζάνι (250γρ) σπορέλαιο
  • 1 ¼ φλιτζάνι (250γρ) ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 2 κουταλιές της σούπας κακάο
  • νερό, περίπου 4-5 φλιτζάνια

Εκτέλεση

  1. Βάζετε σε μια λεκάνη όλα τα στερεά και κάνετε μια λακουβίτσα στην μέση. Εκεί ρίχνετε, λίγο-λίγο, το λάδι μαζί με το νερό και ανακατεύετε με ένα κουτάλι μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να έχετε ένα ομοιογενές μίγμα σαν αυτό του κέικ.
  2. Λαδώνετε ένα μικρό ταψάκι (διαμέτρου περίπου 28-29εκ.), πασπαλίζετε με αλεύρι, το κουνάτε μέχρι το αλεύρι να καλύψει όλη την επιφάνεια και τινάζετε το περιττό αλεύρι. Ψήνετε στους 200 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά έως μία ώρα. Μπορείτε να το ξεροψήσετε αν θέλετε αλλά να προσέχετε μην σας αρπάξει. Όταν ξεροψηθεί κάνει πολύ ωραία τραγανή κρούστα.


Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας από το www.dietup.gr



Πανετόνε (Pannetone: Ιταλικό χριστουγεννιάτικο κέικ)

Υλικά (για 2 κέικ)

  • 3 ½ φλιτζάνια αλεύρι σκληρό (super)
  • 25 γρ. μαγιά νωπή
  • 2/3 φλιτζανιού γάλα χλιαρό
  • ξύσμα 1 λεμονιού ή ενός πορτοκαλιού
  • 1-2 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκάλι
  • 2/3 φλιτζανιού σταφίδα ξανθή (κορινθιακή)
  • 2 κουταλιές της σούπας φρούτα κόντιτα
  • 1/3 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ½ φλιτζάνι σπορέλαιο
  • 50 γρ βούτυρο γάλακτος λιωμένο (ή light μαργαρίνη για πιο υγιεινή επιλογή)
  • 1 αυγό
  • 2 κρόκοι αβγών
  • 2 βανίλιες

Εκτέλεση

  1. Διαλύετε στο χλιαρό γάλα τη μαγιά και προσθέτετε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι, και τα τοποθετείτε στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο (για την παρασκευή ζύμης).
  2. Στη συνέχεια προσθέτετε το αλεύρι και χτυπάτε μέχρι να έχετε μια σφιχτή ζύμη (ίσως να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο αλεύρι αν δείτε τη ζύμη σας αραιή).
  3. Τοποθετείτε τη ζύμη σε σκεύος που έχετε αλείψει καλά με λάδι και την αναποδογυρίζετε αρκετές φορές για να λαδωθεί απ' όλες τις πλευρές. Τοποθετείστε τη ζύμη σας σε ζεστό μέρος σκεπασμένη με μια πετσέτα. Μόλις διπλασιαστεί ο όγκος της, την ξαναζυμώνετε για να «κάτσει» και την πλάθετε σε δύο μπάλες.
  4. Τοποθετείστε τη ζύμη σε 2 στρογγυλές ή μακρόστενες φόρμες για κέικ τις οποίες έχετε αλείψει καλά με λάδι. Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά περίπου (ανάλογα με το φούρνο σας).


Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας από το www.dietup.gr

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Ζώδια και Προβλέψεις.