Κέϊκ / Τσουρέκια

Υγρό κέικ σοκολάτας με ελαιόλαδο

Υλικά

  • 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 60 γρ. αλεύρι
  • 2 αυγά
  • γιαούρτι 2% για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, προσθέτετε το ελαιόλαδο και ανακατεύετε. Σε ένα άλλο μπόλ, χτυπάτε τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να ασπρίσουν και αφρατέψουν και τα προσθέτετε στο μιγμα της σοκολάτας. Προσθέτετε λίγο-λίγο το αλεύρι ενώ παράλληλα ανακαταύετε απαλά.
  2. Τοποθετείτε το μείγμα σε μια φόρμα διαμέτρου 18εκ. Μην το βάλετε σε μεγαλύτερη φόρμα γιατί θα στεγνώσει ενώ σε μικρότερη δεν θα ψηθεί όπως πρέπει.
  3. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 C για 25-30 λεπτά.
  4. Ζεσταίνετε πριν το σερβίρισμα. Συνοδεύεται με γιαούρτι ή παγωτό.


Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας από το www.dietup.gr

Τσουρεκάκια

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι δυνατό
  • 100 γρ μαγιά νωπή ή 3 κουταλιές ξερή
  • ½ φλιτζάνι νερό χλιαρό (40 βαθμών Κελσίου)
  • 1 2/3 φλιτζανιού ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας σπορέλαιο
  • ½ κουταλιά της σούπας αλεσμένο μαχλέπι
  • ½ φλιτζάνι καυτό γάλα
  • 5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο, λιωμένο, ζεστό

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλτε το χλιαρό νερό και διαλύστε τη μαγιά. Ρίξτε αρκετό αλεύρι κι ανακατέψτε, ώσπου να έχετε ένα πηχτό χυλό. Σκεπάστε κι αφήστε το μίγμα σε ζεστό, υγρό μέρος, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο.
  2. Σε μια λεκάνη, βάλτε τη ζάχαρη, το μαχλέπι, το αλάτι και το σπορέλαιο. Ρίξτε το καυτό γάλα κι ανακατέψτε. Προσθέστε τ' αυγά και δουλέψτε το μίγμα ελαφρά με τα χέρια μέχρι αν διαλυθούν οι κρόκοι των αυγών και να έχετε ένα ομοιογενές μίγμα. Προσθέστε τη μαγιά και στη συνέχεια το αλεύρι σε δόσεις, δουλεύοντας το μίγμα με τα χέρια, ανακατεύοντας και όχι ζυμώνοντας, ώσπου να υγρανθεί το αλεύρι. Ύστερα πάρτε το ζεστό βούτυρο με τις χούφτες και ρίχνοντάς το επάνω στη ζύμη, «διπλώστε» την πολλές φορές, και πάλι χωρίς να τη ζυμώνετε, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο. Δεν πρέπει να «παιδέψετε» πολύ τη ζύμη σας, αν θέλετε να επιτύχετε «κορδωνάτα» τσουρέκια.
  3. Η ζύμη πρέπει να είναι ζεστή, απαλή και βουτυρωμένη. Σκεπάστε την με λαδόχαρτο κι ύστερα τυλίξτε την μέσα σε μια ζεστή πετσέτα. Αφήστε τη να «σταθεί» σε ζεστό μέρος, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 2 ώρες). Για να καταλάβετε πότε η ζύμη σας είναι έτοιμη, την πιέζετε ελαφρά με το δάχτυλο και αν το αποτύπωμα μείνει τότε είναι έτοιμη.
  4. Χωρίς να ξαναζυμώσετε τη ζύμη, χωρίστε τη σε περίπου 20 μέρη (πχ αρχικά σε 2, μετά το καθένα σε 5, και μετά, το καθένα από τα 5, στη μέση). Πλάστε 20 μικρά στρογγυλά τσουρεκάκια και βάλτε τα διάσπαρτα σε ταψιά φούρνου στρωμένα με λαδόχαρτο.
  5. Σκεπάστε τα με βαμβακερές πετσέτες κι αφήστε τα σε ζεστό, υγρό μέρος, να διπλασιαστούν σε όγκο (30 λεπτά περίπου).
  6. Αλείψτε τις επιφάνειες με κρόκο αυγού, αραιωμένο με λίγο νερό. Ψήστε τα τσουρέκια στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 15' περίπου (ανάλογα με το φούρνο σας). Δεν πρέπει να τα παραψήσετε, γιατί στεγνώνουν πολύ γρήγορα.


Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας από το www.dietup.gr

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Ζώδια και Προβλέψεις.