Κέϊκ / Τσουρέκια

Κρουασανάκια με γέμιση μαρμελάδα και μήλο

Υλικά
Για την ζύμη

  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 ποτήρι φρέσκο γάλα
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • ½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 αυγό
  • 2 βανίλιες
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο μέσα στο οποίο έχετε λιώσει 2 κουταλιές σούπας βούτυρο Κερκύρας

 

Για τη γέμιση

  • 1η παραλλαγή: Γεμίστε τα με μαρμελάδα και τριμμένους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας
  • 2η παραλλαγή: Κόψτε 2-3 μήλα σε κυβάκια και βάλτε σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά με ½ φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη, κανέλλα, γαρύφαλλο και 1 φλιτζανάκι λικέρ πικραμύγδαλο ή κονιάκ. Μετά από 15 λεπτά προσθέστε χοντροτριμμένα καρύδια και γεμίστε τα κρουασανάκια. Σερβίρετε πασπαλίζοντας με λίγη άχνη ζάχαρη.

Εκτέλεση

  1. Ανακατέψτε όλα τα υλικά και ζυμώστε αρκετή ώρα ώσπου η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια σας. Αφήστε την  να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για μια ώρα και στη συνέχεια ανοίξτε το φύλλο και κόψτε τριγωνάκια.
  2. Χρησιμοποιείστε ένα κουταλάκι του γλυκού και γεμίστε τα κρουασανάκια σας. Προσοχή όμως μην υπερβάλετε γιατί θα ξεχειλίσουν στο ψήσιμο. Στη συνέχεια τυλίξτε τα κυλινδρικά ή σαν σκεπαστά ατομικά πιτάκια.
  3. Ψήστε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά σε λαδόκολλα.


Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας από το www.dietup.gr

Κρουασάν με γέμιση

Υλικά
Για τη ζύμη

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 8γρ μαγιά ξερή (ένα φακελάκι)
  • 1 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ αραιωμένο, χλιαρό
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο


Για το ψήσιμο

  • 1 αυγό χτυπημένο
  • λίγη μαργαρίνη


Για τη γέμιση

  • Μερέντα ή ζάχαρη και κανέλλα ή μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού ή κρέμα της αρεσκείας σας την οποία μπορείτε να αναμίξετε με φρούτα, σταφίδες κ.α.. Επίσης μπορούν να γίνουν και αλμυρά βάζοντας ζαμπόν και τυρί, τυρί κρέμα ή ότι άλλο επιθυμείτε.

Εκτέλεση

  1. Σε μια μικρή λεκάνη διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα μαζί με τη ζάχαρη και το αλάτι και στη συνέχεια ρίχνετε το ελαιόλαδο, το αυγό που έχετε χτυπήσει με ένα πιρούνι και ανακατεύετε να ενωθούν τα υλικά. Αρχίζετε να ρίχνετε σιγά-σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να έχετε μια μαλακή, ελαστική ζύμη. Πασπαλίζετε τη ζύμη με λίγο αλεύρι ώστε να μην κολλήσει μέσα στη λεκάνη, και την αφήνετε να φουσκώσει για περίπου 1,5 ώρα, σκεπασμένη με μια πετσέτα.
  2. Όταν περάσει η ώρα, πατάτε τη ζύμη λίγο με τα χέρια σας να φύγει το πολύ φούσκωμα ώστε να μπορέσετε να τη «δουλέψετε» με τον πλάστη, και την ανοίγετε πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια σε ένα φύλλο όχι πολύ λεπτό, αλλά λιγότερο από 1εκ πάχος. Μόλις την ανοίξετε πάρτε ένα βαθύ πιάτο ή ένα στρογγυλό μπολ και κόψτε τη ζύμη σε μεγάλους κυκλικούς δίσκους. Την ζύμη που θα περισσέψει ανοίξτε τη και πάλι και ξανακάντε έναν κυκλικό δίσκο, έστω και μικρότερο.
  3. Χωρίστε τον κάθε κύκλο στα τέσσερα, κάνοντας στο κέντρο ένα σταυρό. Δημιουργούνται έτσι 4 «τριγωνάκια». Στο πλατύ μέρος από το κάθε τριγωνάκι βάζετε περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού (ίσως και λιγότερο) γέμιση της αρεσκείας σας. Αν πρόκειται να κάνετε τα κρουασανάκια σας αλμυρά με ζαμπόν και τυρί κόψτε το ζαμπόν και το τυρί και αυτά σε τριγωνάκια και απλώστε τα πάνω στην τριγωνική ζύμη. Τυλίξτε τα τριγωνάκια ξεκινώντας από το μέρος που βάλατε την γέμιση με φορά προς τη μύτη του τριγώνου. Κάθε ένα που θα τυλίγετε, στρίψτε τις άκρες προς τα μέσα ώστε να σχηματίσετε ένα μισοφέγγαρο. Φροντίστε να είναι τυλιγμένα έτσι ώστε να μην τρέξει γέμιση απέξω.
  4. Τοποθετείστε τα κρουασάν σας σε ένα μεγάλο ταψί που έχετε αλείψει καλά με μαργαρίνη. Αφήστε αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν αρκετά. Ανάμεσα στα κρουασάν σας σκορπίστε πολύ μικρά κομμάτια μαργαρίνης (μεγέθους περίπου ¼ κουταλιού του γλυκού).
  5. Τέλος αλείψτε τα κρουασάν με αυγό για να αποκτήσουν ένα ωραίο χρώμα κατά το ψήσιμο και ψήστε στο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν (περίπου 15 λεπτά).


Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας από το www.dietup.gr

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Ζώδια και Προβλέψεις.