Θαλασσινά

Χταπόδι ...μουσταρδάτο

Υλικά για 4-5 άτομα

  • 1 μεγάλο χταπόδι γύρω στο 1 κιλό
  • 2 κουτ. σούπας ξύδι
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 νεροπότηρο λευκό κρασί
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. πικάντικη μουστάρδα
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κοφτό κουτ. σούπας ρίγανη ή θυμάρι
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε το χταπόδι, το πλένουμε καλά και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα μέσα σε 1 λίτρο νερό με 2 κουτ. σούπας ξύδι να βράσει. Μόλις βράσει το κόβουμε σε κομμάτια.
  2. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε τα κομματάκια χταποδιού και ανακατεύουμε.  Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το οινόπνευμα προσθέτουμε τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το χυμό λεμονιού, ένα φλιτζ. τσαγιού νερό, μπόλικο πιπέρι και λίγο αλάτι και το αφήνουμε να σιγοβράσει με σκεπασμένο το καπάκι για ½ ώρα περίπου μέχρι να πήξει η σάλτσα.
  3. Μόλις ετοιμαστεί το σερβίρουμε σε μια πιατέλα και το συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα ή πιλάφι.


Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας από το www.dietup.gr

Χταποδάκι στο φούρνο με μέλι και μπαλσάμικο

Υλικά

  • 1 μέτριο χταπόδι
  • 1 κεφάλι σκόρδο ακαθάριστο
  • 4 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 6 κουταλιές της σούπας μπαλσάμικο
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 3 φύλλα δάφνης
  • Πιπέρι μαύρο σε κόκκους
  • Λαδόκολλα

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζετε και πλένετε το χταπόδι. Το βάζετε σε ένα αντικολλητικό σκεύος μαζί με ένα φύλλο δάφνης και λίγο πιπέρι. Σκεπάζετε και αφήνετε σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράσει μέσα στα υγρά του.
  2. Κόβετε τρία μεγάλα φύλλα λαδόκολλας και τα βάζετε το ένα πάνω στο άλλο ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο τριπλό φύλλο. Κόβετε το χταπόδι σε μικρότερα κομμάτια και το τοποθετείτε στο κέντρο της λαδόκολλας. Σκορπίζετε επίσης μερικές σκελίδες σκόρδου με τη φλούδα (θέλουμε μόνο το άρωμα), τους κόκκους πιπεριού, το μέλι, τα φύλλα δάφνης, το μπαλσάμικο, το ελαιόλαδο και λίγο από το ζουμάκι που θα χει μείνει στο σκεύος που βράσατε το χταπόδι. Αλατίζετε και κλείνετε το τριπλό φύλλο σχηματίζοντας ένα πουγκί, το οποίο κλείνετε καλά με σπάγκο κουζίνας.
  3. Τοποθετείστε το πουγκί μέσα σε ένα ταψί και ψήστε στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (150 βαθμούς) για περίπου 2 ώρες.


Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας από το www.dietup.gr

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Ζώδια και Προβλέψεις.