Ζυμαρικά

Πένες με βασιλικό και ελαιόλαδο

Υλικά

  • 500 γρ πένες ολικής αλέσεως
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα και μερικά ολόκληρα φύλλα για γαρνίρισμα
  • 8 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε ραβδάκια
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας γούστερ σος (Worcestershire sauce)
  • 2 κουταλιές της σούπας σέρι (ή ένα δυνατό γλυκό κρασί)
  • 2 κουταλάκια μαύρη ζάχαρη
  • τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση

  • Βράζετε τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τις στραγγίζετε και τις επαναφέρετε στην κατσαρόλα μαζί με μια κουταλιά ελαιόλαδο και το λιωμένο σκόρδο. Ανακατεύετε καλά και διατηρείτε τις πένες ζεστές.
  • Σε ένα άλλο κατσαρολάκι βάζετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτετε το ψιλοκομμένο σκόρδο, τα κρεμμύδια και την πιπεριά. Ανακατεύετε συνεχώς για να μην καεί το σκόρδο. Όταν η πιπεριά αρχίζει και μαλακώνει προσθέτετε τα υλικά για τη σος (γούστερ σος, σέρι, μαύρη ζάχαρη) και τον βασιλικό και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Σερβίρετε τη σάλτσα με τα κρεμμύδια πάνω στις ζεστές πένες. Γαρνίρετε με φύλα βασιλικού και τριμμένη παρμεζάνα.


Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας από το www.dietup.gr

Πένες al’ arrabiata με μελιτζάνες

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 μέτρια μελιτζάνα (1/2 κιλό περίπου), ξεφλουδισμένη κατά λωρίδες και κομμένη σε κύβους
  • ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο (ή όσο χρειαστεί)
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2/3 φλιτζανιού λευκό ξηρό κρασί
  • 2 φλιτζάνια ντομάτες τριμμένες
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • ½ κιλό ζυμαρικά πένες
  • 2/3 φλιτζανιού σκληρή γραβιέρα τριμμένη
  • ξύσμα παρμεζάνας για το σερβίρισμα
  • 3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 2-4 πιπεριές ξερές, καυτερές (peperοncini), ψιλοκομμένες ή ½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
  • αλάτι

Εκτέλεση

  1. Βάλτε τις μελιτζάνες σε τρυπητό, αλατίστε, ανακατέψτε τρίβοντας και αφήστε τις να στραγγίσουν για 30 λεπτά. Ξεπλύνετε και πιέστε με χαρτί κουζίνας να βγουν τα νερά.
  2. Πασπαλίστε με αλεύρι και ανακατέψτε. Σε βαθύ τηγάνι βάλτε το ελαιόλαδο να κάψει, δοκιμάστε βάζοντας ένα κομμάτι μελιτζάνας: πρέπει να τσιτσιρίζει ζωηρά. Τηγανίστε τις μελιτζάνες ανακατεύοντας για 4 λεπτά περίπου να ροδίσουν καλά, προσθέτοντας κι άλλο ελαιόλαδο αν χρειάζεται. Βάλτε ένα τρυπητό πάνω από μια γαβάθα και με τρυπητή κουτάλα μεταφέρετε τις μελιτζάνες εκεί να στραγγίσουν.
  3. Μαζέψτε το λάδι που στραγγίζει. Σοτάρετε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά στο ελαιόλαδο που μαζέψατε προσθέτοντας κι άλλο αν χρειάζεται. Προσθέστε το σκόρδο και την πιπεριά ή το καυτερό πιπέρι και σοτάρετε για άλλα 2 λεπτά. Προσθέστε το κρασί και βράστε σε δυνατή φωτιά για ακόμα 1λεπτό. Βάλτε στη συνέχεια την τομάτα και τη ζάχαρη και αφήστε να σιγοβράσει για 20 λεπτά.
  4. Βράστε τα ζυμαρικά, στραγγίστε τα (μην τα ξεπλένετε με κρύο νερό), μεταφέρετε σε βαθιά γαβάθα, προσθέστε τη σάλτσα, τις μελιτζάνες και τη γραβιέρα και ανακατέψτε. Τελειώστε πασπαλίζοντας με μαϊντανό και τριμμένη παρμεζάνα.


«Θυμωμένη» λέγεται αυτή n σάλτσα –arrabiare σημαίνει «γίνομαι κόκκινος από θυμό»– και παίρνει το όνομά της από τις καυτερές πιπεριές peperοncini.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας από το www.dietup.gr

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Ζώδια και Προβλέψεις.