Οι προσιτές πηγές πρωτεΐνης


  • Το ασπράδι του αβγού προσφέρει περίπου 6 γρ. καθαρής πρωτεΐνης, χωρίς καθόλου χοληστερίνη. Το ασπράδι και το γάλα προσφέρουν την πιο φιλική και προσιτή οικονομικά πρωτεΐνη. Ο κρόκος είναι γεμάτος θερμίδες.
  • Το τυρί cottage αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση, αν και υπάρχουν σκληρά τυριά με 5% λιπαρά που προσφέρουν 31 γρ. πρωτεΐνης στα 100 γρ. Περίπου όση και το μοσχάρι, δηλαδή, χωρίς χοληστερίνη.
  • Αφθονη πρωτεΐνη βρίσκουμε και σε προϊόντα σόγιας ή tofu.
  • Οι ξηροί καρποί είναι λανθασμένα υποτιμημένοι. Περιέχουν τα πολύτιμα Ω3 αλλά και αρκετές θερμίδες και πρωτεΐνες. Χρησιμοποιούνται τριμμένοι αντί για λάδι, λόγω των πολλών υγιεινών ελαίων που έχουν, στη σαλάτα ή ως γαρνιτούρα στο γιαούρτι (0% λιπαρά) και προσθέτουν μοναδικής βιολογικής αξίας λευκώματα, Ω3 και φυτικές ίνες, μετουσιώνοντας το ταπεινό γιαουρτάκι σε τροφή πολύτιμης βιολογικής αξίας.
  • Τα μήλα μπορούν να αντικαταστήσουν με υγιεινό τρόπο τα γλυκά. Ψημένα στα μικροκύματα για ευκολία, πασπαλισμένα με ζάχαρη (ή ασπαρτάμη), κανέλα, τριμμένους ξηρούς καρπούς και περιχυμένα με λίγο κονιάκ είναι το ωραιότερο, φθηνότερο, ευκολότερο και ολιγοθερμιδικό γλυκό.
  • Τα μανταρίνια είναι διατροφικά προτιμότερα από τις μπανάνες, που είναι γεμάτες θερμίδες.
  • Ψωμί καθώς και δημητριακά ολικής άλεσης
  • Φιστικοβούτυρο (μόνο για παιδιά)

* Το κρέας προβάλλεται σήμερα ως η κυριότερη λευκωματούχος τροφή. Ωστόσο, οι ζωικές πρωτεΐνες δεν χρειάζεται να καλύπτουν περισσότερο από το 30% των συνολικών θερμιδικών αναγκών.

Dr ΣTEΦANOΣ KAPAΓIANNOΠOYΛOΣ
O καθηγητής Σ. Καραγιαννόπουλος είναι Δ/ντής του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής του Κυανού Σταυρού Αθηνών.
(http://www.ethnos.gr)

Πηγή: panikolaos.blogspot.com

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Ζώδια και Προβλέψεις.