Γλυκά ψυγείου

Κορμός σοκολάτας με κρέμα και φράουλες

Υλικά
Για το παντεσπάνι

  • 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 5 αβγά
  • 6-7 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη λιωμένη
  • 4 κουταλιές κακάο
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 σφηνάκι κονιάκ ή μαρασκίνο
  • Λίγη μαργαρίνη για επάλειψη του ταψιού


Για τη γέμιση

  • 2 φλιτζάνια (500ml) κρέμα γάλακτος
  • ½ φλιτζανιού ζάχαρη άχνη
  • 1 κουταλιά της σούπας κρέμα στιγμής
  • 6-7 φρέσκες φράουλες ψιλοκομμένες ή 1 κούπα μαρμελάδα φράουλα με ολόκληρες φράουλες


Για το γαρνίρισμα:

  • ζάχαρη άχνη
  • ξύσματα σοκολάτας
  • 2-3 φράουλες ολόκληρες

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου. Ξεχωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάτε τα ασπράδια στο μίξερ μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Στη συνέχεια προσθέτετε σιγά-σιγά τη ζάχαρη (εξακολουθείτε να χτυπάτε με το μίξερ), μέχρι να δέσει καλά η μαρέγκα.
  2. Σταματήστε το μίξερ και ρίξτε στο μπολ με τη μαρέγκα τους κρόκους ανακατεύοντας απαλά, από κάτω προς τα πάνω, έως ότου να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Προσθέτετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ (καλύτερα θα ήταν να είναι κοσκινισμένα), και το κακάο και ανακατεύετε επίσης απαλά, μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μίγμα. Προσθέτετε τη λιωμένη μαργαρίνη, το ποτό και συνεχίζετε να ανακατεύετε, έως ότου έχετε και πάλι ένα λείο και ομοιογενές μίγμα.
  3. Στρώνετε τη λαδόκολλα σε ένα ρηχό παραλληλόγραμμο ταψί το οποίο έχετε αλείψει με λίγη μαργαρίνη (για να κολλήσει η λαδόκολλα και να μείνει στη θέση της) αλείφετε και πάλι με μαργαρίνη το επάνω μέρος της λαδόκολλας και αδειάζετε το μίγμα, φροντίζοντας να το απλώσετε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Το πάχος του μίγματος πρέπει να είναι περίπου 1 εκατοστό. Βάζετε το παντεσπάνι στο φούρνο και το ψήνετε για περίπου 15-20 λεπτά.
  4. Εντωμεταξύ, προετοιμάζετε τη γέμιση: Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη και την κρέμα στιγμής μέχρι να έχετε μια σφιχτή σαντιγί. Αν έχετε φρέσκες φράουλες ανακατεύετε τις φράουλες στο μίγμα. Αν χρησιμοποιήσετε μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού ΜΗΝ το ανακατέψετε στο μίγμα.
  5. Βγάζετε το παντεσπάνι από τον φούρνο, το αναποδογυρίζετε πάνω σε υγρή πετσέτα, το τυλίγετε σε ρολό και το αφήνετε να κρυώσει σκεπασμένο με την υγρή πετσέτα. Αφαιρείτε την πετσέτα από το ρολό, το απλώνετε και το αλείφετε με την κρέμα. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα φράουλα, αφήστε διάσπαρτα κουταλιές πάνω στο παντεσπάνι ΠΡΙΝ απλώσετε την κρέμα και αφού την απλώσετε ρίξτε διάσπαρτα ακόμα λίγες κουταλιές.
  6. Τέλος, τυλίγετε σε ρολό, σκεπάζετε με μια λαδόκολλα και το αφήνετε στο ψυγείο να σφίξει. Λίγο πριν σερβίρετε στολίζετε τον κορμό πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη και ξύσμα σοκολάτας και τελειώνετε με τις φρέσκες φράουλες!


Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας από το www.dietup.gr

Κορμός σοκολάτας

Υλικά
Για το παντεσπάνι:

  • 1 κούπα τσαγιού ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • 1 κουταλιά της σούπας μαργαρίνη βιτάμ σοφτ
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού


Για τη γέμιση:

  • 2/3 φλιτζανιού ζάχαρη
  • 150 γρ μαργαρίνη βιτάμ σοφτ
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλιά της σούπας κακάο σε σκόνη
  • 200 γρ σοκολάτα κουβερτούρα (λιωμένη σε μπεν μαρί μαζί με 1 κουταλιά της σούπας μαργαρίνη βιτάμ σοφτ)

Εκτέλεση

  1. Ξεκινάτε με το παντεσπάνι: Χτυπάτε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν καλά.
  2. Προσθέτετε το βιτάμ, το αλεύρι, το αλάτι και το χυμό του λεμονιού και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να γίνει μια λεία ζύμη.
  3. Στρώνετε μια λαδόκολλα σ' ένα παραλληλόγραμμο ταψί (περίπου 30 χ 27 εκατ.) και απλώνετε τη ζύμη.
  4. Ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο - στους 200 βαθμούς - για περίπου 10 λεπτά. Προσοχή, γιατί 'αρπάζει' εύκολα!
  5. Μόλις ψηθεί, το βγάζετε από το φούρνο και το αναποδογυρίζετε πάνω σε μια πετσέτα κουζίνας στην οποία έχετε πασπαλίσει ζάχαρη. Το τυλίγετε σιγά-σιγά σε ρολό από τη 'μεγάλη' του πλευρά (με τη βοήθεια της πετσέτας το 'σπρώχνετε' σιγά-σιγά), ενώ συγχρόνως αφαιρείτε τη λαδόκολλα.
  6. Κρατάτε το παντεσπάνι τυλιγμένο στην πετσέτα μέχρι να χλιάνει.


Ετοιμάζετε τη γέμιση:

  1. Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί μαζί με 1 κουταλιά της σούπας βιτάμ σοφτ, και μόλις λιώσει, προσθέτετε το κακάο και ανακατεύετε πολύ καλά. Ρίχνετε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τα 150 γραμ. βιτάμ σοφτ και βάζετε το μίγμα σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Το αφήνετε στην άκρη να χλιάνει.
  2. Ανοίγετε το ρολό του παντεσπανιού και απλώνετε σε όλη την επιφάνειά του τη γέμιση της σοκολάτας. Το τυλίγετε πάλι με την πετσέτα και το βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  3. Μόλις περάσει ο χρόνος ψύξης, αφαιρείτε την πετσέτα, πασπαλίζετε την επιφάνεια με άχνη ζάχαρη, το κόβετε σε φέτες και σερβίρετε.


Συμβουλή: Για να κάνετε πιο εντυπωσιακό το γλυκό σας μπορείτε να φτιάξετε ένα γλάσο σοκολάτας λιώνοντας σε μπεν μαρί μια κουβερτούρα που την έχετε σπάσει σε κομμάτια και προσθέτοντας μετά ένα φλιτζάνι κρέμα γάλακτος. Αφαιρείτε από τη φωτιά, ανακατεύετε καλά και περιχύνετε τον κορμό σας, ώστε να καλυφθεί η εξωτερική επιφάνεια. Έτσι θα έχετε έναν κορμό ακόμα πιο σοκολατένιο και ακόμα πιο εντυπωσιακό!

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας από το www.dietup.gr

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Ζώδια και Προβλέψεις.