Γλυκά Ταψιού / Τηγανιού / Κατσαρόλας / Σιροπιαστά

Δίπλες παραδοσιακές

Δίπλες παραδοσιακές

Υλικά

  • 4 φλ. τσαγιού αλεύρι
  • 1 κουταλάκι τσαγιού μπέκιν
  • 1/2 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
  • 3 αυγά
  • 1 φλ. τσαγιού μέλι
  • ζάχαρη
  • καρύδια, κανέλλα για το πασπάλισμα
  • αλάτι, ελαιόλαδο




Εκτέλεση

  1. Ανακατεύετε 4 φλ. τσαγιού αλεύρι, εκτός από 2 κουταλιές , με 1 κουταλάκι τσαγιού μπέκιν και λίγο αλάτι.
  2. Χτυπάτε 4 κ. σ. λάδι, 1/2 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού και 3 αυγά.
  3. Ζυμώνετε και την αφήνετε σκεπασμένη για 30 λεπτά.
  4. Ανοίγετε τη ζύμη σε λεπτό φύλο και την κόβετε σε λωρίδες. Τις τηγανίζετε σε καυτό λάδι για λίγο.
  5. Όταν τηγανιστούν τις περιχύνετε με ζεστό σιρόπι, από 1 φλ. τσαγιού μέλι, ζάχαρη και νερό. Τις πασπαλίζετε με καρύδια και κανέλα.


Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Ροξάκια της κας Νίτσας

Ροξάκια της κας Νίτσας

Υλικά

  • 1 ποτήρι λάδι (ελαιόλαδο ή σπορέλαιο)
  • 1 ποτήρι γάλα (χλιαρό)
  • 2 αυγά
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 μπέικιν πάουντερ (το ανακατεύουμε στο αλεύρι)
  • 2 βανίλλιες
  • 2 κύβους μαγιά νωπή (25 γρ. + 25 γρ.) που τη διαλύουμε στο χλιαρό γάλα
  • 4-5 κουταλιές της σούπας κακάο
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (+/- όσο πάρει για να γίνει η ζύμη μαλακή σαν του κουλουριού)


Υλικά για το σιρόπι

  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • 3 ποτήρια νερό
  • φλούδα λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλα




Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τα αυγά, τις βανίλιες, το γάλα με τη μαγιά και τα χτυπάμε καλά στο μίξερ.
  2. Προσθέτουμε σιγά - σιγά το αλεύρι, ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακή που να πλάθεται.
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια.
  4. Αφήνουμα τα 3 κομμάτια στην άκρη (άσπρη ζύμη).
  5. Στο 4ο κομμάτι προθέτουμε το κακάο (4-5 κουταλιές της σούπας) και 4-5 κουταλιές κρύο νερό και ζυμώνουμε πάλι μέχρι η ζύμη να γίνει καφέ και ομοιγενής.
  6. Χωρίζουμε την καφέ ζύμη σε 3 κομμάτια.
  7. Έχουμε τώρα 3 κομμάτια λευκή ζύμη και 3 κομμάτια καφέ ζύμη.
  8. Ανοίγουμε την άσπρη ζύμη φύλλο πάχους 1/2 εκατοστού.
  9. Πλάθουμε την καφέ ζύμη χοντρό κορδόνι και την τοποθετούμε πάνω στο φύλλο.
  10. Τυλίγουμε ρολό και κόβουμε σε κομμάτια (2 δάχτυλα πάχος περίπου).
  11. Τα τοποθετούμε στο ταψί (όχι πολύ κοντά μεταξύ τους) και ψήνουμε 25 λεπτά περίπου (στον αέρα στους 150 βαθμούς ή πάνω κάτω στις αντιστάσεις στους 180).


Σιρόπι

  • Βράζουμε τα υλικά 5 λεπτά όσο τα ροξάκια ψήνονται και σιροπιάζουμε μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο


Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Ζώδια και Προβλέψεις.