Γλυκά Ταψιού / Τηγανιού / Κατσαρόλας / Σιροπιαστά

Μπακλαβάς με ελαιόλαδο (νηστίσιμος)

Υλικά για 1 ταψί (14-16 μερίδες)

  • ½ κιλό φύλλο κρούστας
  • 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο


Για τη γέμιση:

  • 1 ½ φλιτζάνι τριμμένο καρύδι
  • 1 ½ φλιτζάνι τριμμένο αμύγδαλο
  • 1 κουταλιά της σούπας τριμμένη κανέλλα
  • 2 κουταλιές του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
  • 5 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη


Για το σιρόπι:

  • 3 ½ φλιτζάνια νερό
  • 2 ½ φλιτζάνια μαύρη ζάχαρη
  • φλούδα από ένα λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Αρχικά ετοιμάστε το σιρόπι, βάζοντας τα υλικά σε μια κατσαρόλα και αφήστε να βράσουν για περίπου 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
  2. Ετοιμάστε τη γέμιση ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά.
  3. Λαδώστε καλά ένα ταψί και απλώστε 4 φύλλα τα οποία έχετε επίσης λαδώσει με τέτοιο τρόπο ώστε να περισσεύει αρκετό φύλλο έξω από το ταψί και από τις 4 πλευρές του. Λαδώστε και διπλώστε στη μέση άλλο ένα φύλλο το οποίο τοποθετείτε στο κέντρο του ταψιού.
  4. Απλώστε τώρα το ¼ της γέμισης. Ξαναδιπλώστε ένα φύλλο που έχετε λαδώσει και τοποθετήστε και πάλι στο κέντρο. Απλώνετε και πάλι το ¼ της γέμισης. Επαναλαμβάνετε για ακόμη δύο φορές μέχρι να τελειώσετε τη γέμιση.
  5. Απλώστε ένα τελευταίο λαδωμένο φύλλο στο κέντρο του ταψιού και στη συνέχεια διπλώστε προς τα μέσα τα φύλλα που αρχικά αφήσατε να περισσεύουν έξω από το ταψί. Στρώστε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω αγκαλιάζοντας με ότι περισσεύει περιμετρικά τον μπακλαβά.
  6. Χαράξτε γραμμές στα φύλλα ώστε να σχηματιστούν ρόμβοι. Στολίστε το κέντρο κάθε ρόμβου με ένα γαρυφαλλάκι. Ραντίστε με λίγο νεράκι και λίγο ελαιόλαδο.
  7. Ψήστε για 45-50 λεπτά στους 160 βαθμούς. Μόλις βγάλετε το ταψί από το φούρνο περιχύστε το σιρόπι που εντωμεταξύ έχει κρυώσει (για να «ρουφήξει» καλά πρέπει ο μπακλαβάς να είναι ζεστός και το σιρόπι κρύο).


Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας από το www.dietup.gr

Μηλόπιτα γρήγορη

Υλικά

  • 1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 125 γρ μαργαρίνη light (το μισό μιας συσκευασίας 250γρ)
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη καστανή
  • 1 φλιτζάνι χοντροκομμένα καρύδια
  • 4 μεγάλα μήλα (κόκκινα, golden ή ανάμικτα)
  • 4 αυγά
  • 3 βανίλιες
  • κανέλα
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • Χυμός ενός πορτοκαλιού

Εκτέλεση

  1. Σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 30εκ. βάζετε τη μαργαρίνη διάσπαρτη σε κομμάτια και το βάζετε στο φούρνο για λίγο μέχρι να λιώσει. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, το κουνάτε έτσι ώστε το λιωμένο βούτυρο να πάει παντού και στη συνέχεια πασπαλίζετε με περίπου ½ φλιτζάνι ζάχαρη και κανέλα, φροντίζοντας να πάει παντού. Εντωμεταξύ,  κόβετε τα μήλα σε λεπτές φέτες (χωρίς τη φλούδα) ή σε μικρούς κύβους και τα αραδιάζετε μέσα στο ταψί. Ρίχνετε ανάμεσα στα μήλα τα χοντροκομμένα καρύδια και συνεχίζετε πασπαλίζοντας με άλλο μισό φλιτζάνι ζάχαρη και κανέλα.
  2. Ετοιμάζετε τη ζύμη ως εξής: Σε ένα μπολ χτυπάτε τα ασπράδια με το μπέικιν πάουντερ μέχρι να έχετε μια αφράτη μαρέγκα. Χτυπάτε στο μίξερ τους κρόκους με την ζάχαρη και μόλις το μίγμα ασπρίσει ρίχνετε τις βανίλιες, τον χυμό πορτοκαλιού και τη μαρέγκα που φτιάξατε πριν. Τέλος, προσθέτετε σταδιακά (κουταλιά-κουταλιά) το αλεύρι, χτυπώντας συνεχώς το μίγμα.
  3. Ρίχνετε τη ζύμη πάνω στα μήλα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. για περίπου 45 λεπτά με μία ώρα - ανάλογα με τον φούρνο σας. Πριν βγάλετε τη μηλόπιτά σας από το φούρνο βυθίστε ένα πιρούνι και βεβαιωθείτε ότι τα μήλα δεν είναι ακόμα σκληρά.
  4. Για να σερβίρετε, αναποδογυρίστε σε μια πιατέλα, ώστε τα μήλα να φαίνονται στην πάνω πλευρά της μηλόπιτάς σας.


Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας από το www.dietup.gr

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Ζώδια και Προβλέψεις.