Γλυκά Ταψιού / Τηγανιού / Κατσαρόλας / Σιροπιαστά

Ψητά μήλα: «Μήλο μου …πράσινο, μήλο …ψημμένο»!

Υλικά για 4 άτομα

  • 4 μεγάλα πράσινα μήλα
  • ½ ποτήρι ξερά δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
  • ½ ποτήρι ξερά βερίκοκα ψιλοκομμένα
  • ½ ποτήρι καρύδια χοντροκομμένα
  • ξύσμα ενός λεμονιού ή λάιμ
  • ½ φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
  • 2/3 ποτηριού νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη βιτάμ
  • κανέλα, μοσχοκάρυδο, ξυλάκια κανέλας, ζάχαρη άχνη (για στόλισμα)

Εκτέλεση

  1. Πλύνετε καλά τα μήλα και αφαιρέστε το πάνω μέρος τους. Στη συνέχεια αφαιρέστε προσεκτικά (για να μη σπάσουν τα μήλα σας) αρκετό από το εσωτερικό τους. Πετάξτε το μέρος με τα κουκούτσια και τρίψτε το υπόλοιπο μέρος της σάρκας και κρατήστε το σε ένα μπολ. Στο ίδιο μπολ με το τριμμένο μήλο προσθέστε τα ψιλοκομμένα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα, τα καρύδια, το ξύσμα λεμονιού και 2 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη (αν θέλετε προσθέστε και λίγες σταγόνες κονιάκ, αν το γλύκισμα δεν προορίζεται για παιδάκια!). Γεμίστε με το μίγμα τα μήλα σας.
  2. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάλτε το νερό, τη ζάχαρη, το βούτυρο, λίγο κανέλα και λίγο μοσχοκάρυδο και αφήστε τα πάρουν μια βράση. Περιχύστε με αυτό το σιρόπι το εσωτερικό των μήλων που περιέχει το μίγμα.
  3. Ψήστε τα μήλα στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα (εξαρτάται από το φούρνο σας, ίσως χρειαστεί λιγότερη ώρα). Για περισσότερη νοστιμιά φροντίστε να περιχύνετε τα μήλα σας με το ζουμάκι που θα βγαίνει στον πάτο του ταψιού.
  4. Για να στολίσετε τα μήλα σας καρφώστε πλάγια ένα ξυλαράκι κανέλας στην κορυφή, πασπαλίστε με λίγη κανέλα και ελάχιστη ζάχαρη άχνη!


Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας από το www.dietup.gr

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με μέλι

Υλικά (Μερίδες Συνταγής 10)

  • 2/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 1½  κούπες χοντρό σιμιγδάλι
  • 1½  κούπες μέλι
  • 4 κούπες νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 10 καρφιά γαρίφαλο
  • Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
  • Κανέλα τριμμένη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς. Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε το νερό με το μέλι μέχρι να δέσει το σιρόπι και εν συνεχεία το προσθέτουμε στο σιμιγδάλι ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βάζουμε τον χαλβά σε φόρμα και όταν κρυώσει σερβίρουμε με κανέλα.

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα

  • Μερίδα:  1/10  συνταγής
  • Θερμίδες:  240 kcal
  • Πρωτεΐνη: 2 γρ.
  • Υδατάνθρακες: 21 γρ.
  • Λίπος: 18 γρ.
  • Φυτικές  Ίνες: 0 γρ.


Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Αναδημοσιεύεται κατόπιν αδείας από το www.dietup.gr



Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Ζώδια και Προβλέψεις.