Αυγά

Tastira: τηγανητές πιπεριές με αυγά

Tastira: τηγανητές πιπεριές με αυγά

 

Συνταγή από την Τυνησία

Yλικά

  • 4 σκελίδες σκόρδου σε κομματάκια
  • 1 κουταλιά της σούπας περσικό κύμινο (caraway seeds)
  • Λίγο αλάτι
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2/3 κούπας κόκκινες πιπερίτσες ψιλοκομμένες
  • 1 ½ κούπα πράσινες μακριές πιπεριές, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
  • 2 κούπες ντομάτες, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
  • 4 αυγά
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Χτυπήστε το σκόρδο, το κύμινο και το αλάτι σε ένα γουδί και βάλτε το μίγμα σε ένα μπωλ.
  2. Ζεστάνετε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι  σε μέτρια φωτιά. Βάλτε τις κόκκινες πιπεριές  και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν ( περίπου 5 λεπτά). Βγάλτε τις από το τηγάνι και βάλτε τις στην άκρη σε μια πιατέλα.
  3. Βάλτε την άλλη 1 κουταλιά ελαιόλαδου στο τηγάνι και μαγειρέψτε τις πράσινες πιπεριές και τις ντομάτες ( μέχρι να μαλακώσουν). Βάλτε το μίγμα στις κόκκινες πιπερίτσες και προσθέστε το χτυπημένο σκόρδο και το κύμινο ανακατεύοντας.
  4. Ζεστάνετε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι. Τηγανίστε τα αυγά όσο θέλετε ( παραπάνω ώρα αν τα θέλετε σφιχτά) και βάλτε τα πάνω στα λαχανικά πασπαλίζοντας με αλάτι και πιπέρι.

 

Πηγή: www.asante.gr
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη !

Κόκκινα αυγά με φυσική βαφή

Την Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε τα πασχαλινά μας αυγά κόκκινα, με φυσική βαφή.  Εύκολα, γρήγορα και υγιεινά!

Υλικά

  • 30 αυγά
  • 2 σακουλάκια ρίζες (ριζάρη)
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • ελαιόλαδο για το γυάλισμα

Εκτέλεση:
Για την φυσική βαφή των αυγών μας θα χρησιμοποιήσουμε ρίζες από το φυτό ριζάρη. Τις ρίζες μπορούμε να τις βρούμε εύκολα στα supermarkets.
Για την βαφή 30 αυγών θα χρησιμοποιήσουμε 2 σακουλάκια ρίζες.

  1. Βγάζουμε τις ρίζες από το σακουλάκι και τις χτυπάμε με μια πέτρα για να ανοίξουν οι ίνες και να βγει καλύτερα το χρώμα κατά την διαδικασία του βρασίματος. Προσοχή όταν τις χτυπάμε να μην λερωθούμε γιατί δύσκολα βγαίνει από τα ρούχα. Όσο καλύτερα τις χτυπήσουμε τόσο καλύτερα θα βάψουν τα αυγά. Ρίχνουμε τις ρίζες σε μια μεγάλη κατσαρόλα με χονδρό πάτο. Προσθέτουμε αρκετό αλάτι (καλύτερα χονδρό).
  2. Τα αυγά που θα βάψουμε πρέπει είναι γερά και καθαρά. Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άσπρα αυγά. Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά μας στο πάγκο εργασίας. Τα αυγά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και όχι παγωμένα! Προσοχή, προσθέτουμε μόνο μια σειρά από αυγά. Αν θέλουμε να κοκκινίσουμε κι άλλα θα το κάνουμε στην συνέχεια επαναλαμβάνοντας την διαδικασία.
  3. Προσθέτουμε νερό βρύσης, τόσο όσο να καλύπτει καλά τα αυγά μας.
  4. Τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 - 25 λεπτά περίπου.
  5. Με ένα κουτάλι βγάζουμε ένα αυγό και βλέπουμε το χρώμα του. Αν μας αρέσει το χρώμα είναι έτοιμα, αν όχι τα αφήνουμε να βράσουν περισσότερο. Σε όποια απόχρωση μας αρέσει, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, τα αφήνουμε να κρυώσουν λιγάκι και με την βοήθεια ενός κουταλιού τα αφαιρούμε. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν στις θήκες που ήταν όταν τα αγοράσαμε.
  6. Σειρά έχει το γυάλισμα των αυγών. Παίρνουμε ένα μεγάλο κομμάτι βαμβάκι και ρίχνουμε πάνω λίγο ελαιόλαδο. Παίρνουμε ένα - ένα τα αυγά και τα σκουπίζουμε με το βαμβάκι. Τα ξανά τοποθετούμε στις θήκες των αυγών και τα αφήνουμε να στεγνώσουν τελείως.
  7. Τα αυγά μας είναι έτοιμα για τσούγκρισμα!


Παραλλαγές:
Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φύλλα από κρεμμύδια. Τα βράζουμε με τον ίδιο τρόπο όπως τις ρίζες.
Τα παντζάρια επίσης δίνουν ένα ωραίο χρώμα στα αυγά μας.
Για κίτρινο χρώμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κίτρινες μαργαρίτες (λαζάρους) και χαμομήλι. Ακόμα ο κρόκος κοζάνης δίνει και αυτός ένα ωραίο χρώμα στα αυγά μας.

Συμβουλές:
Τα αυγά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Προσθέτουμε στο νερό αλάτι και ξύδι, έτσι δεν θα σπάσουν κατά το βράσιμο.

 

Καλή επιτυχία, καλή σας όρεξη και Καλό Πάσχα !

Δείτε ακόμη Ονειροκρίτης και Όνειρα, Ζώδια και Προβλέψεις.